Foto: Arkivbild Fredrik Sandberg /TT

Kritiserat hemtjänstföretag under lupp i Kalmar – Karlskrona kommun häver avtal

Publicerad

Hemtjänstföretaget Gertud Care förlorar sitt kontrakt med Karlskrona kommun. Gertrud Care är även verksamt i Kalmar där före detta anställda anklagar företaget för att undanhålla lön och för att ta betalt för arbete som inte utförts.

Äldreförvaltningen i Karlskrona har efter en intern granskning upptäckt stora brister i Gertrud Cares verksamhet och företaget stoppas nu med omedelbar verkan från att verka i kommunen.

Michael Ländin (S) är ordförande för omsorgsnämnden i Kalmar. Han anser att den senaste utvecklingen, där Karlskrona häver sitt avtal med Gertrud Care, är bekymmersam.

Kalmar

– Det är klart att vi nogsamt ska följa upp det här så att det inte är några oegentligheter.

”Ännu mer tveksamma”

SVT har tidigare rapporterat hur anställda i Kalmar påstår att de inte fått ut rätt lön från företaget. Personalen anklagar även Gertrud Care för att ta betalt för tjänster som man inte utfört.

Hur går tongångarna bland er politiker i Omsorgsnämnden rörande det här företaget?

– Efter de senaste grejerna har det varit en sund skepsis skulle jag vilja säga. Nu dyker det här med att Karlskrona häver avtalet upp. Det gör ju oss ännu mer tveksamma, säger Michael Ländin.

Andra kommunen som sätter stopp

Karlskrona är den andra kommunen som häver sitt samarbete med Gertrud Care på grund av brister i omsorgen. I december förra året gjorde Kristianstad kommun samma sak. Hur företagets framtid i Kalmar ser ut återstår dock att se. Under torsdagen kommer Omsorgsnämnden att ta ställning till Gertrud Cares förklaringar till de påstådda bristerna i verksamheten.

– Vi får titta igenom de saker som Karlskrona uppmärksammat och sedan får vi fatta vårt beslut efter det, säger Michael Ländin, som betonar att SVT:s rapportering och de brister som uppdagats i andra kommuner i sig inte utgör någon grund för att häva avtalet.

– Förvaltningens tjänstepersoner tittar på det här och tar fram mer information så att vi politiker kan fatta sunda beslut. Framkommer det saker som gör att avtalet bör hävas så är det inget att snacka om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalmar

Mer i ämnet