• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Läkarföreningens medlemmar skeptiska till nytt sjukhus i Växjö

Uppdaterad
Publicerad

Kronobergs läkarförening har gjort en enkät där de frågat sina medlemmar vad de tycker om planerna på ett nytt sjukhus i Växjö. Och även om föreningen menar att moderna lokaler är viktiga för vården, så visar enkäten att det finns en stor rädsla för att kostnaderna för bygget ska leda till besparingar inom vården.

– Jättebra lokaler det vill vi ju ha, det är ju attraktivt för patienterna och oss som jobbar här. Men vi vill ju framförallt kunna ge en jättebra sjukvård. Och då tänker jag att det är lättare att klara sig i lite sämre lokaler om de två står emot varandra, säger Johan Danielsson som är ordförande i Kronobergs läkarförening, till SVT Nyheter Småland.

I samband med att läkarföreningen gjorde en arbetsmiljöenkät ställde de också frågor till medlemmarna hur de ser på planerna på ett nytt sjukhus. 200 av de totalt 500 medlemmarna svarade på enkäten. Av dem tycker en klar majoritet, 70 procent, att fastighetskostnader alltid ska vara underordnade kostnaderna vård och behandling.

Nya sjukhuset i Växjö

Redan pressade ekonomiskt

Läkarföreningen ser dessutom med oro på att driftskostnaderna redan nu är för höga och att regionens egna prognoser pekar mot att underskotten kommer att öka de närmaste åren.

– Oavsett om vi får ökade fastighetskostnader av det ena eller andra slaget så känner vi ju att ekonomin är ju pressad, säger Johan Danielsson. 

Vill att frågan utreds mer

80 procent av de svarande menar att framtidens vårdinnehåll borde ha kartlagts mer noggrant. Nästan lika många, 73 procent, menar att den förstudie som föregått regionstyrelsens beslut är otillräcklig. En del av de här synpunkterna finns också med i en skrivelse som läkarföreningen skickat till regionledningen.

– Vi har föreslagit att man skulle göra en bredare analys kanske av någon oberoende aktör för att väga in inte bara de ekonomiska förutsättningarna utan också framtidens vårdinnehåll, miljökonsekvensbeskrivning, kanske också en riskanalys så att man har med alla de delarna när man fattar ett så här historiskt väldigt stort beslut kring Region Kronobergs framtida sjukhusvård i Växjö.

”En tvåstegsraket”

Regionstyrelsens ordförande Mikael Johansson (M) har tagit del av kritiken, men tycker att läkarnas kritik kommer för tidigt.

Mikael Johansson (M) regionstyrelsens ordförande. Foto: SVT

– Man måste se detta som en tvåstegsraket, där man först tittar på om de fastigheter vi har är värda att satsa på eller inte. Sen kan man titta på hur den nya sjukvården ska bedrivas.

Läkarna efterfrågar en bredare analys, borde ni inte ha gjort det innan ert beslut?

Nej, vi kan inte göra det. Vi måste först bestämma om vi ska renovera eller bygga nytt. Om vi tar beslutet (i regionfullmäktige) den 29 maj, ska vi titta på alla de sakerna.

Hur känns det att få sådana reaktioner från läkarkåren?

– Det är bra att de tycker och tänker. Men jag ber dem att spara åsikterna och vara behjälpliga nu när vi ska titta på hur framtidens sjukvård ska bedrivas. Det är nu vi vill ha de inspelen naturligtvis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya sjukhuset i Växjö

Mer i ämnet