Landsting försvarar nekat jobb till abortvägrare

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget i Jönköpings län vidhåller i ett svar till diskrimineringsombudsmannen, DO, att det inte är möjligt att arbeta som barnmorska om man inte kan utföra aborter.

Det är i ett svar till DO som Landstinget i Jönköpings län fortsätter hävda att det var rätt att neka barnmorskan semestervikariat på Höglandssjukhusets kvinnoklinik, med anledning av att hon vägrar utföra abort på grund av sin religiösa tro och livsåskådning.

Inget löfte om jobb

Landstinget skriver i sitt yttrande angående anmälan om diskriminering att barnmorskan aldrig fått något löfte om att arbeta som barnmorska efter hon tagit sin examen. Personaldirektören på Landstinget i Jönköpings län Anders Liif skriver också i sitt svar till DO att det inte är möjligt att arbeta som barnmorska på kvinnokliniken om man inte kan utföra aborter då det på kliniken endast finns tjänster för barnmorskor som kan utföra alla förekommande arbetsuppgifter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barnmorska nekas jobb

Mer i ämnet