Politiker kastades ut av polis

Uppdaterad
Publicerad

Ölandspartiets Per Lublin avvisades eftersom han vägrade sluta filma fullmäktigemötet i Borgholm.

Under kvällens kommunfullmäktigemöte i Borgholm kastades Per Lublin från Ölandspartiet ut från salen eftersom han filmade.

Per Lublin webbsände mötet på sin hemsida, men enligt kommunfullmäktiges ordförande Jan Erici (M) störde han ordningen och Lublin ombads plocka ner sin utrustning.

Lublin filmade fullmäktige

När han vägrade stoppades mötet och polis tillkallades. Tio minuter efter mötets start kom två poliser in i fullmäktigesalen.

Polis: Du kan vara kvar som åhörare, utan att filma.

– I så fall får ni väl åtala mig, sa Per Lublin.

Efter ett kort samtal mellan polis och Lublin där det framgick att han inte tänkte sluta filma, blev han avvisad mot sin vilja och fördes ut ur salen.

Efteråt är Per Lublin oerhört besviken på kommunfullmäktiges agerande.

– Jag kunde inte drömma om detta i min vildaste fantasi. Jag kan inte begripa hur jag stör ordningen när jag bara sitter som alla andra ledamöter, säger Per Lublin.

Oense om offentlighetsprincipen

En av anledningarna till att Lublin inte får filma är enligt kommunstyrelsen att de inte kan kontrollera vad Lublin gör med materialet. Men Lublin menar att allt material hamnar på en server och han kan inte redigera i det.

– Offentlighetsprincipen finns inte i Borgholm när de gör på det här sättet, säger Lublin.

I ett pressmeddelande skriver kommunfullmäktige att offentlighetsprincipen inte kan sträcka sig så långt att att det finns en rättighet att följa fullmäktigemötet på distans, och att det fortfarande är fritt för alla att komma på mötet.

– Jag kommer inte att ge mig. Jag kommer att komma tillbaka och fortsätta att filma. Det är min skyldighet att rapportera, säger Per Lublin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lublin filmade fullmäktige

Mer i ämnet