Maja Heuer visar upp sitt diplom. Foto: Pressbild/SVT

Maja Heuer från Glass factory utsedd till Formbärare 2018

Uppdaterad
Publicerad

Svensk forms regionalföreningar korar i samband med organisationens födelsedag formbärare över hela landet. I Småland gick titeln till Maja Heuer, museichef för The glass factory i Boda.

Utmärkelsen har delats ut varje år sedan 2013 och syftet med den är att prisa lokala personer, organisationer eller företag som på olika sätt spelar en stor roll för utvecklingen av form- och designområdet i sin region.

Det lokala möter det internationella

I år utsåg föreningens regionalavdelning The glass factorys museichef Maja Heuer till Formbärare. I motiveringen kan man bland annat läsa att ”The Glass Factory under Maja Heuers ledning är en plats för möten mellan det lokala och det internationella, mellan glasarbetare och konstnärer mellan historia och framtid, alltid i en tillåtande kreativ anda.”

Emmaboda

Firades med tårta

Maja Heuer firades med tårtkalas i Boda glasbruk under lördagen, där hon fick ta emot både blommor och diplom. Titeln Formbärare kommer hon att få bära ett helt år, fram tills dess att det är dags att utse en ny.

FAKTA: Föreningen Svensk form

Föreningen bildades den 6 oktober 1845 och hette då Svenska slöjdföreningen. Initiativtagare var Nils Månsson Mandelgren som även startade en ritskola för hantverkare som så småningom kom att bli Konstfack.

I dag består Svensk Form av 13 regionalföreningar.

Källa: Svensk form

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Emmaboda

Mer i ämnet