Man begärs häktad för mordet på Ängö i Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

En 26-åring begärs nu häktad misstänkt för mordet på Ängöleden i Kalmar den 6 mars i år, skriver Polisen i ett pressmeddelande. Mannen som nu begärs häktad är samma person som misstänks ha skjutit mot en lägenhet i Snurrom en vecka efter mordet på Kattrumpan i februari.

Han sitter häktad sedan den 11 mars misstänkt för skotten mot en lägenhet i stadsdelen Snurrom i Kalmar. Nu begärs han även häktad för skottlossningen mot en lägenhet på Proviantgatan på Kvarnholmen i centrala Kalmar – och för mordet på Ängö.

Samma vapen vid mord och skjutningar

Ett genombrott i utredningen har varit att man lyckats knyta ett vapen till alla tre händelserna – både mordet, och skottlossningarna:

Skjutningar i Kalmar

– Vi vet numer att det är samma vapen som använts i alla tre skjutningarna. Sen är det andra saker också som gör att vi också kan knyta den häktade till de här gärningarna. Viss teknisk bevisning men även vittnen, säger Kjell Janneson, åklagare.

Han vill inte kommentera var vapnet hittades eller om det fanns i 26-åringens ägo vid gripandet i mars.

Mördad 25-åring måltavla

Har den mördade 25-åringen varit måltavlan även vid de andra skottlossningarna?

– Ja det är vår teori, den avlidne hade lägenhet på Proviantgatan och vi tror att han var målet i Proviantgatanskjutningen. När det gäller den på Värsnäsvägen (Snurrom, reds anm) så tror vi inte det. Då tror vi att det är en annan person som varit måltavlan, som kan knytas till den person som nu är avliden.

26-åringen är utöver misstanken om mord på Ängöleden även misstänkt för mordförsök vid samma tillfälle: Skott från skottlossningen ska enligt åklagaren träffat en bil i närheten som tre personer färdades i. Ingen ska dock ha skadats. Han begärs på sannolika skäl häktad, vilket är den högre misstankegraden.

Kriminellt belastad

Den misstänkte 26-åringen har ett digert brottsregister och släpptes så sent som i höstas från fängelset. 2020 dömdes han till två års fängelse för grov misshandel efter att tillsammans med flera andra misshandlat en man med golfklubba i Torsås kommun.

Han är även tidigare dömd för bland annat grovt vapenbrott och stått åtalad för försök till mord efter skottlossning mot en man i Norrliden 2016. Enligt källor till SVT finns kopplingar mellan 26-åringen och det kriminella gänget X-team, men även till Norrlidsgänget.

Det var på kvällen den 6 mars som en 25-årig man sköts på Ängöleden i Kalmar. Mannen hittades av allmänheten svårt skadad på cykelvägen och fördes till sjukhus, där han sedan avled.

Den mördade 25-åringen hade koppling till flera av de personer som pekas ut som centrala personer i den kriminella sammanslutningen Norrlidengänget i Kalmar, och hade själv varit misstänkt, men inte dömd, för drogförsäljning i Kalmar.

Även den 22-åring som en månad tidigare mördades på Kattrumpan hade en central position i Norrlidengänget.

Häktningsförhandling mot 26-åringen kommer att hållas på fredagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutningar i Kalmar

Mer i ämnet