Ett år efter förlängningen av landningsbanan blev klar saknas svar på en lång rad frågor innan den kan användas som tänkt. Foto: Anne Torvinen/SVT

Avgörande hinder kvar för ambulansflyg i Västervik

Publicerad

Det är fortfarande oklart om och när Västerviks flygplats kan gå att använda för ambulansflyg, vilket var ett avgörande argument när kommunen satsade att förlänga landningsbanan.

Förlängningen av landningsbanan på Västerviks flygplats blev klar för ungefär ett år sedan. Ett av de avgörande argumenten när politikerna fattade beslut om förlängningen var att det skulle möjliggöra för ambulansflyg att landa i Västervik.

I mars i år avslöjade Uppdrag granskning att förlängningen inte räcker för att flygplatsen ska gå att använda som planerat. Västerviks kommun sa då att de sista hindren skulle gå att undanröja innan nästa sommar. Men sedan dess har processen stått i stort sett stilla.

Förhandlar om trädhöjd

Det första hindret har visat sig vara några träd som står för nära landningsbanan. Kring dem pågår det just nu förhandlingar med markägaren. Men att komma överens om att träden bara får växa till en viss höjd eller ska tas ner, är bara ett första steg.

Det krävs också någon form av system som talar om för flygplanen att de håller rätt kurs. Ett sätt att lösa det är att använda GPS-punkter. Kommunen beställde redan för ett år sedan beräkningar på detta. Men eftersom inga andra flygplatser i Sverige har testat systemet, så tar det tid.

– Det är första gången man tar fram en sådan procedur, som är helt baserad på GPS, säger Jörgen Andersson på Transportstyrelsen, den instans som bedömer och godkänner säkerhetsfrågor på svenska flygplatser.

Saknas flygledning

Samhällsbyggnadschefen Daniel Niklasson

Även om GPS-modellen skulle bli godkänd så måste det också till en lösning för hur piloterna ska kunna få information om förhållandena på marken innan de landar. Detta eftersom det inte finns någon flygledning i Västervik. Men samhällsbyggnadschefen Daniel Niklasson är fortsatt positiv.

– Det här måste gå i en viss tidsordning och måste vara i ett visst antal steg.

När tror du att det första ambulansflyget landar på Västerviks flygplats?

– Det tror jag är när anläggningen är färdig att tas i bruk.

När är den det då?

– Det är lite svårt att säga...

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Västervik

Mer i ämnet