Foto: SR/SMP/SVT.

Mediacheferna svarar på kritiken om Arabyrapportering

Publicerad

Arabybor riktar kritik mot medias rapportering kring sin stadsdel. Så här svarar de lokala mediacheferna på kritiken.

  1. Vad tycker du om den kritiken att media fokuserar mestadels på det negativa som händer i Araby?
  2. Är kritiken befogad?
  3. Varför uppstår den uppfattningen bland Arabybor?

P4 Kronoberg – Per Jodenius – agendachef

1. Det stämmer inte att vi fokuserar på det negativa. Vi rapporterar om allt annat också, till exempel om en teateruppsättning som Regionteatern håller i. Vi har ingen särskild strategi utan fokuserar på allt som händer. Vi duckar inte för negativa händelser utan är konsekvensneutrala och ska vara oberoende.

2. Jag tycker inte att kritiken är befogad. Inträffar det händelsenyheter som explosionen häromdagen så måste vi rapportera om det.

3. Jag tror man tenderar att komma ihåg det negativa och man vill inte höra det negativa. Vi rapporterar som sagt om allt annat också, många positiva saker.

Smålandsposten – Kristina Bingström – ansvarig utgivare

1. Den uppfattningen möter vi ju ständigt och inte bara när det rör Araby. Men vi sysslar med nyheter och nyhetsvärderingen är ganska okomplicerad. Det är en nyhet att bilar brinner eller att sprängladdningar detonerar en natt. Det är inte en nyhet att ingenting har hänt, att en natt varit lugn.

2. Ja. Nej. Delvis. En slagning på Araby i Smålandspostens interna arkiv ger 174 träffar för året. Här finns nedslag på Araby Park arena, fina reportage om olika slags barnaktiviteter, personporträtt etc. Men också, förstås, rapportering kring polisiära ingripanden. Vi på Smålandsposten skulle definitivt kunna bli bättre på att bygga upp kontaktytor i Arabyområdet för att fånga upp ännu fler intressanta levnadsöden att berätta om.

3. Här vill jag egentligen inte komma med något analys, den frågan kan förstås berörda själva svara på mycket bättre. Men rent generellt har vi nog alla lättare att fokusera på det som är negativt. Arabyområdet är mångfacetterat och sjuder av liv.

SVT Nyheter Småland – Tomas Lundström, redaktionschef och ansvarig utgivare

1. Det är tråkigt att det uppfattas så och jag vet att vi verkligen försöker hitta den konstruktiva vinkeln eller det positiva exemplet: Samtidigt är det viktigt att journalistiken inte duckar för utmaningen att rapportera om och bevaka de utmaningar som finns i området.

2. Både ja och nej, har folk den upplevelsen är det ju givetvis deras rätt att ha den upplevelsen, men samtidigt vet jag att vi försöker hitta det konstruktiva anslaget och det goda exemplet. Det är viktigt att kritiken grundar sig i fakta och inte en känsla, men gör kritiken det är den befogad.

3. Det är viktigt att man känner igen sig i rapporteringen kring det område man lever i. Faktauppgifter grundar sig ofta i ganska strama statistiska uppgifter som inte förmår att förmedla den nyans som finns i ett område och där har vi en jätteutmaning som nyhetsförmedlare att hitta rätt i vår beskrivning. I själva nyhetsbegreppet finns dessutom en etablerad inbyggd funktion i att lyfta negativa saker, tyvärr. Det är först när något avviker från sitt normaltillstånd som det blir en nyhet. Vi rapporterar ju till exempel inte om att tågen går i tid, eftersom de förväntas göra det. Om de däremot inte gör det, finns det ju en nyhetsvinkel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Växjö

Mer i ämnet