Foto: Kaisa Andersson SVT

Företag åtalas efter dödsolycka – krävs på miljonböter

Publicerad

Södra Skogsägarna åtalas för arbetsmiljöbrott efter att en anställd vid Södra Cells pappersmassafabrik i Mönsterås omkom i en arbetsplatsolycka i fjol. Bolaget har erkänt brott och ska betala en företagsbot på 1,5 miljoner kronor.

Det var den 7 november förra året som en 50-årig man föll ner i ett schakt under ett virabyte på en torkmaskin. Mannen fick svåra brännskador och avled på sjukhus.

Polisutredningen lades senare ner men öppnades igen efter att Arbetsmiljöverket begärt en omprövning. Nu väljer åklagare Åse Scholtz vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål att väcka åtal mot Södra Skogsägarna för arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död.

– Jag anser att bolaget varit straffbart oaktsamma, de har brustit i arbetsmiljöarbetet, säger Åse Scholtz.

Erkänner brott

Hon anser att företaget inte gjort vad som kunnat krävas för att förhindra olyckan, och av oaktsamhet vållat arbetstagarens död. Enligt åtalet har inte arbetsmomentet undersökts och riskbedömts tillräckligt och det har saknats ett fullgott och väl underhållet fallskydd vid schaktet, vars fallhöjd är sju meter.

Södra Skogsägarna har erkänt brottet och medgett den yrkade företagsboten. Målet kan därför avgöras utan huvudförhandling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mönsterås

Mer i ämnet