Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Hittills har vi gått på improviserade kurser och språkcaféer, det är vi tacksamma för. Men det går inte så fort och vi lär oss bara enkla meningar, säger Alexandra Yeremenko, flykting från Ukraina i Växjö. Foto: Ricardo Garcia/SVT

Miljoner till Växjö kommun för svenskundervisning – Ukrainare oroliga för kvalitén

Publicerad

Växjö kommun och ABF har fått miljoner från EU för att bedriva svenskundervisning för ukrainska flyktingar. Ukrainare i Växjö är dock oroliga för kvalitén efter förslag från ABF om att ha undervisning i matsalen på flyktingboenden.

Växjö kommun och ABF har beviljats medel från Rådet för Europeriska socialfonden, EFS-rådet, för att bedriva svenskundervisning för ukrainska flyktingar. Pengarna ska också användas för att hjälpa dem att komma ut på arbetsmarknaden.

– Hittills har vi gått på improviserade kurser och språkcaféer, det är vi tacksamma för. Men det går inte så fort och vi lär oss bara enkla meningar, säger Alexandra Yeremenko, flykting från Ukraina i Växjö.

Växjö

Undervisning i matsalen

ABF planerade att bedriva undervisningen i matsalen på flyktingboenden i Växjö men de ukrainare som bor där ogillar idén och har satt stopp för det.

– Det skulle börja i fredags och ukrainare från andra boenden skulle komma hit. Vi bor här och det känns inte så seriöst, det var därför vi var emot, säger Alexandra Yeremenko.

ABF medger att det blivit fel och säger till SVT att de jobbar på andra alternativ. Växjö kommun planerar komma igång med sin verksamhet i december.

Se mer om svenskundervisningen i videoklippet ovan.

”Frustrerade”

– Vi förstår att de här personerna är frustrerade men den SFI-liknande undervisning vi kommer att erbjuda kommer att hålla samma nivå som SFI. Vi kommer att anlita kompetenta lärare och undervisningen ska hållas i ordentliga klassrum, säger Tomas Blad Lindahl, enhetschef, Projektenhet Kronoberg i Växjö kommun.

Växjö kommun har beviljats 11 miljoner kronor och ABF Södra Småland nästan två miljoner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet