Ylva Johansson (S), arbetsmarknadsminister. Foto: TT

Minister vill minska registerutdragen med ny lag

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen planerar för en ny lag som ska minska utdragen från polisens belastningsregister.

– Det finns ett förslag från en utredning om att man ska säga att arbetsgivaren bara får begära att man har med sig ett utdrag ur belastningsregistret om det finns lagstöd. Annars ska det vara förbjudet, sa arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S), till SR Ekot tidigare i år.

Arbetsmarknadsministern har avböjt en intervju med SVT Nyheter Småland eftersom det är för tidigt att börja diskutera hur en förändring av lagen ska vara utformad. Lagförslaget är klart och ministern hänvisar till det hon tidigare sagt till Ekot.

– Jag vill sätta stopp för att man slentrianmässigt ska kunna ta reda på olika integritetskänsliga uppgifter om arbetstagaren, som inte är relevanta för jobbet, sa hon tidigare till Ekot.

Kommunalråd vill kunna se fler utdrag

Arbetsgivare är skyldiga enligt lag att begära utdrag ur polisens belastningsregister när någon ska jobba med barn under 18 år.

Det moderata kommunalrådet i Växjö Anna Tenje stöder helt och fullt att hennes kommun nu begär att få se utdrag ur polisens belastningsregister för all omsorgspersonal, inte bara där de har lagstöd.

– Min skyldighet är mot barn, ungdomar, funktionsnedsatta och äldre i kommunen. De ska känna sig trygga. Det är ingen rättighet att få en anställning i Växjö kommun, säger hon.

Anna Tenje (M), kommunalråd Växjö

”Svårt att bli av med fel person”

Tenje tycker inte att de begär ut utdrag slentrianmässigt och hon gillar inte alls förslaget att sätta stopp för utdragen.

– Om Ylva Johansson vill täppa till här så kanske man måste se över lagstiftningen i stort. Om man får in fel person i sitt företag, så är det väldigt svårt att bli av med den personen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brottsutdrag vid anställningar

Mer i ämnet