Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åklagare Linda Cáneus yrkar på långa fängelsestraff för de åtalade männen. Foto: Niclas Wimmerberg/SVT

Åklagaren yrkar på livstidsstraff för mordet på Ulf Sandberg

Uppdaterad
Publicerad

Slutpläderingen kring mordet på Ulf Sandberg blev känslosam, även för åklagaren Linda Cáneus som yrkade på att den mordåtalade 27-åringen döms till livstids fängelse. För den medåtalade 30-åringen vill hon se  mellan 8 och 9 års fängelse.

Det var starka känslor i rättsalen under torsdagförmiddagen. Särskilt när åklagare Linda Cáneus i slutet av sin plädering visade bilder från Ulf Sandbergs barndom. Och även hon var märkbart rörd när SVT intervjuade henne strax efteråt.

”Obehagliga dagar”

– Det är tufft att utreda denna typ av mål. Det är mycket känslor. Under de här dagarna som rättegången pågått har stämningen varit förtätad. Man har kunnat känna hur jobbigt det har varit för de anhöriga och många av de som vittnat i målet, säger hon till SVT Nyheter Småland.

Linda Canéus vill att den 27-årige man som enligt polisutredningen utdelade de dödande knivhuggen döms till livstids fängelse för mord.

– Jag yrkar också på åtta till nio års fängelse för den medåtalade, säger Linda Cáneus.

30-åringen ska enligt henne dömas för grovt rån och försök till grovt rån. Varför hon inte har åtalat honom för mord, trots att han var på plats och höll vakt när 27-åringen hämtade kniven, förklarar hon i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVTs reporter sammanfatta åtalet, och åklagaren kommentera varför bara en av männen åtalas för mord. Foto: SVT

Precis som tidigare påpekade hon även på torsdagen att bevisläget är gott.

– Det finns filmer, flera vittnen har sett misshandeln och kniv mordet på Sandberg. Den 30-årige medåtalade filmade med 27-åringens mobil och blockerade Sandberg från att kunna fly, sa Linda Cáneus i rätten.

Rånmördades på öppen gata

Det var i september förra året som funktionsnedsatte Ulf Sandberg knivhöggs till döds i centrala Oskarshamn. SVT har tidigare berättat om att fallet rört upp starka känslor i Oskarshamn. Ulf Sandberg var en välkänd och omtyckt profil i Oskarshamn, inte minst för sitt engagemang som supporter i ishockeyklubben IK-Oskarshamn. Hans bror Per Sandberg berättade tidigare om känslorna inför rättegången.

Dom meddelas den 9 mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.