Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nu kan äldre träffa anhöriga igen i Alvesta Foto: Pontus Lundahl/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Alvesta kommun öppnar upp – äldre får träffa anhöriga igen

Publicerad

Från och med idag ska Alvesta kommuns äldre kunna träffa sina anhöriga igen. Kommunens äldreboenden upprättar nämligen så kallade säkra träffpunkter som anhöriga ska kunna besöka. Man bryter på så sätt de äldres ofrivilliga isolation som uppstått till följd av besöksförbudet på landets äldreboenden.

– Många anhöriga och omsorgstagare har frågat efter möjliga besök sedan en tid tillbaka, säger enhetschefen på Högåsens äldreboende Anja Svensson, som är glad att kunna presentera den här lösningen.

– Vi har ju erbjudit möjligheten att samtala via telefon eller videosamtal, men det är inte samma sak som att träffas, fortsätter hon.

Måste boka tid

Men man kan inte bara traska in på äldreboendet hur som helst. Det råder nämligen fortfarande ett nationellt besöksförbud på landets äldreboenden.

För att få besöka sin äldre anhöriga måste man därför kontakta det specifika äldreboendets enhetschef och boka en tid. Tillsammans ska man sedan komma överens om en lämplig tid för att träffa sin anhöriga. Besökaren ska dessutom vara symptomfri.

Högåsens äldreboende var först ut i Alvesta och kunde ta emot bokningar redan förra veckan. Resten av kommunens äldreboenden ska kunna ta emot bokningar från och med idag.

Klicka på spelaren för att höra Anja Svensson berätta om reglerna för besöken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet