Ny superbuss ska ta resenärer från Oskarshamn till Stockholm

Publicerad

Runt fyra timmar från Oskarshamn till Stockholm. Under onsdagen lanserade region Kalmar sin kommande satsning – superbussen.

Efter beslutet att lägga ner persontågstrafiken mellan Oskarshamn och Berga har region Kalmar valt att istället satsa på busstrafik. Under namnet superbuss ska en ny linje öppna från Oskarshamn till Stockholm. Trafiken kommer starta den 17 juni 2019, med en dubbelresa per dag.

– Man skulle kunna stiga på i Oskarshamn vid sex och sen vara i Stockholm vid tiotiden, säger Björn Brändewall (L), ledamot i kollektivtrafiknämnden.

Kan bli fler avgångar

Däremot är busslinjen endast ett testprojekt i sommar. Ifall linjen blir uppskattad kommer avgångarna att utökas till tre vid årsskiftet 2020. Superbussen kallas för det på grund av att den har få hållplatser och kommer gå från Oskarshamn till Västervik, Gamleby och Norrköping innan den når sluthållplatsen Stockholm.

Hur mycket superbussen kommer kosta är i nuläget oklart. Det kommer att ske en upphandling ifall testprojektet blir lyckat men enligt Peter Wretlund (S), Björn Brändewall (L) och Roland Åkesson (C) som höll i presskonferensen under onsdagen blir det billigare än att rusta upp tågtrafiken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Oskarshamn

Mer i ämnet