Domstolen har tillfälligt hävt Livsmedelsverkets beslut om att förbjuda Sharam Soltanis tillverkning. Foto: William Frykfeldt/SVT

Nya turer kring Shahram Soltanis ”persiska vin” – Livsmedelsverket backar

Uppdaterad
Publicerad

Livsmedelsverket backar nu från en del av sitt tidigare beslut om att förbjuda Shahram Soltanis tillverkning i Gemla. Beslutet innehöll en ”olycklig formulering” som inte ska uppfattas som orsaken till att de stoppade hans verksamhet.

I Livsmedelsverkets beslut, under rubriken ”skäl” står det att Shahram inte får kalla sina produkter för europeiskt vin eftersom det inte är tillverkat av europeiska druvor. I samma stycke återfinns också följande mening:

Ett livsmedel som tillverkas på samma sätt som vin men inte uppfyller dessa krav kan heller inte säljas under en annan beteckning.

Men i sitt senaste yttrande i ärendet kallar Livsmedelsverket just den här meningen för ”olycklig formulering” som inte ska ses som en del av deras beslut.

”Beslutet felaktigt”

Enligt Shahrams juridiska ombud, Fredrik Thorslund, betyder det att Livsmedelsverket inte hade rätt att stoppa hans tillverkning.

– Han har aldrig kallat sin produkt för vin och därmed menar vi att domstolen inte kan komma till någon annan slutsats än att Livsmedelsverkets beslut är felaktigt.

Som SVT Småland tidigare har berättat är EU:s lagstiftning tydlig kring att det enbart är vin gjort på europeiska druvor som får kallas europeiskt vin. Detta hade Shahram Soltani fått information om av Systembolagets jurister inför att hans produkter skulle börja säljas där. Därför tryckte han upp nya etiketter där innehållet i flaskorna kallades för ”alkoholhaltig dryck gjord av druvor”.

Ändrade etiketter

Livsmedelsverket vidhåller dock att Shahrams tillverkning strider mot lagen, eftersom de vid sitt kontrollbesök hittade flera flaskor med etiketter där ordet ”wine” står med. De hänvisar också till att hans hemsida innehåller ord som exempelvis ”winery” och ”dry red”.

Men enligt Fredrik Thorslund hade Shahram redan ändrat etiketterna när Livsmedelsverkets beslut kom. Något han inte han inte fick chansen att framföra till myndigheten innan de förbjöd hans verksamhet.

– Hans verksamhet har stängts ner, och det är först i efterhand har han fått veta på vilka grunder, säger Fredrik Thorslund på Centrum för rättvisa, till SVT Småland.

SVT har sökt Livsmedelsverket som ännu inte gett någon kommentar i ärendet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT träffade Shahram Soltani 2023, innan bråket med Livsmedelsverket startade. Foto: Diba Dehnad/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.