Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Mycket pekar ju på att vi kommer gå fram med en nybyggnation som ett alternativ, säger kommunalrådet Niklas Jonsson (S). Foto: SVT/ Frida Lindhe

18 miljoner dyrare än beräknat – oklart om Solgården blir trygghetsboende

Publicerad

Äldreboendet Solgården i Norrhult stängdes i våras och de som bodde där fick flytta. Tanken var att delar av boendet skulle byggas om till ett trygghetsboende, men än har det inte hänt något. Nu står kommunen inför nya beslut eftersom ombyggnationen ser ut att bli för dyr.

Beslutet om nedläggningen av Solgården togs i mitten av december 2020. Både personal på Solgården och ortsbor i Norrhult kämpade in i det sista för att äldreboendet skulle vara kvar, men majoriteten i kommunfullmäktige röstade för en nedläggninge, till deras besvikelse.

Trygghetsboende

Förutom att kommunen skulle spara pengar, var tanken att Solgården skulle byggas om till ett trygghetsboende, lägenheter för äldre som är för friska för äldreboende. Något kommunen såg en efterfrågan av.

Kommunstyrelsen i Uppvidinge fick i uppdrag av kommunfullmäktige att ta fram ett underlag för ombyggnationen. Bygget uppskattades då kosta upp mot 11 miljoner kronor.

Dyrare än tänkt

Nu har bostadsbolaget Uppvidingehus, tillsammans med konsulter, kommit fram till att prislappen för bygget hamnar på cirka 29 miljoner kronor.

– Det är en enorm kostnadsökning i förhållande till den första uppskattningen, säger kommunalrådet Niklas Jonsson (S).

Anledningen till att kostnaden stuckit iväg är att det ställs högre krav på ett trygghetsboende än vad det gör på ett särskilt boende. På Solgården krävs det att man åtgärdar både ventilation, vatten och avlopp och ljudisolerar på ett helt annat sätt.

– Det är väldigt stora kostnadsdrivande investeringar som måste göras, säger Niklas Jonsson (S).

Nybyggnation på tapeten

Under tisdagen har kommunstyrelsen sammanträde och trygghetsboendet står på agendan. Då är förhoppningen att man kommer fram till ett beslut huruvida man ska gå vidare med ombyggnationen av Solgården eller inte.

Enligt Niklas Jonsson (S) är sannorlikheten liten för att man går vidare med bygget.

– Det skulle bli orealistiska hyror med tanke på investeringarna, säger han och fortsätter:

– Mycket pekar ju på att vi kommer gå fram med en nybyggnation som ett alternativ.

Hör mer om detta i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer