Oppositionen i Kalmar: Malin Sjölander (M), Martin Kirchberg (SD), Jimmy Loord (KD). Foto: SVT

Oppositionen kritiserar skattehöjningen: ”Ett misslyckande”

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen föreslog regionmajoriteten, bestående av S, C och L, att skatten ska höjas för att lösa den ekonomiska krisen i regionen. ”Inget annat än ett misslyckande”, menar oppositionen som består av M, KD och SD.

– Vi har upprepade gånger kommit med förslag på hur vi skulle koppla greppet kring ekonomin i regionen, vi har lagt konkreta förslag på hur vi skulle kunna nyttja skatteintäkterna klokast möjligt. Att helt nonchalera det och höja skatten innan en lågkonjunktur slår till är oansvarigt och gör mig mycket orolig för länsborna. Om majoriteten agerar så här i goda tider, hur kommer de då agera när krisen slår till på allvar, säger Malin Sjölander (M).

Moderaterna och Kristdemokraterna vill också förändra budgetarbetet till att en regionbudget röstas igenom i regionfullmäktige i juni istället för i november – detta för att ge en längre tid att planera den inför det kommande året.

Slår till mot de svagaste

Kristdemokraterna menar att skattehöjningen som de velat undvika nu kommer slå mot de fattigaste.

– Vi har bjudit in S, C och L till breda parlamentariska samtal om hur vi kommer till rätta med den ekonomiska krisen, men man har nonchalerat våra inbjudningar. Tydligen så är majoritetens prestige viktigare än konstruktiva samtal, säger Jimmy Loord (KD).

Sverigedemokraterna har velat se besparingar

Sverigedemokraterna menar att sättet att redovisa ekonomin har varit felaktigt i grunden, då man räknat vinster från aktiemarknaden till verksamheten, vilket gjort att budgeten visat goda resultat utåt. De har även velat se olika besparingsåtgärder, som att dra ned på antalet handläggare för att minska administrationskostnaderna.

Sverigedemokraterna menar också att de senaste årens asyl- och anhöriginvandring är en stor kostnad för regionen. De hänvisar till en undersökning från Folkhälsomyndigheten från 2019 som visar att personer med utländsk bakgrund i vissa fall har ett högre vårdbehov, framförallt inom barn- och mödrasjukvård, tandvård och akutsjukvård.

Man hänvisar också till en SCB-undersökning från 2018 som visar att en lägre andel utrikes födda i Norden förvärvsarbetar.

– Den stora asyl- och anhöriginvandringen är elefanten i rummet som ingen vill prata om, säger Martin Kirchberg (SD).

Hur mycket kostar det regionen att färre utrikesfödda förvärvsarbetar?

– Det är ingenting vi har några beräkningar på utan det antagandet baserar vi på SCBs undersökning om att en lägre andel utrikes födda förvärvsarbetar, säger Martin Kirchberg (SD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.