Foto: Adam Ihse/TT

I skuggan av pandemin rekordväxer tennisen

Publicerad

Svenska tennisförbundet har inte haft så många medlemmar på 25 år och 2020 stod för en rekordökning. Förbundet lyfter fram två anledningar: pandemi och padel.

– Så mycket tennisspel på våra banor har vi inte sett på flera år, säger Johan Sjögren, regionchef på Svenska Tennisförbundet Syd.

116 483 personer är medlemmar i en tennisklubb i Sverige. Under 2020 ökade antalet i riket med nästan fem procent. I Småland mer än så, där det ökade med elva procent. 

– Vi märker att det var många som lämnade sporten under 80- och 90-talet som nu kommit tillbaka, säger Johan Sjögren. 

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Drar nytta av padelvåg

Enligt Svenska Tennisförbundet finns det flera anledningar till det ökade antalet medlemmar i tennisklubbarna. Dels har pandemin tvingat oss utomhus och då har tennisspel lockat.

Men tennisen har också kunnat surfa på den stora padelvåg som sveper över Sverige. Många som testar och gillar padel testar även tennis. 

– När klubbarna bygger padelbanor som ett komplement till tennisen så lockar det till sig fler medlemmar. Vi ser också att vuxna padelspelare sätter sina barn i klubbarnas tennisskolor, säger Johan Sjögren. 

Har behållit unga under pandemin

Tennisen är en av de sporter som lyckats bra med att behålla sina unga spelare under pandemin.

– I de lokala och regionala tennistävlingarna som arrangerades under sommaren hade vi faktiskt fler deltagare än på väldigt många år, säger Johan Sjögren. 

Hur ska ni arbeta för att behålla medlemmarna även efter pandemin? 

– Om vi ser på de unga handlar det om att få dem att vilja börja spela tävlingsspel på olika nivåer. Att få dem att känna sig så duktiga att de vill börja spela matcher och seriespel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet