Läkaren i Kalmar började ta över allt mer av vården av den äldre kvinnan efter att han flyttat in i hennes hus. Foto: Grafik/SVT Design

Kalmarläkare i rätten i tvist om miljonvilla

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen möts läkaren och den äldre kvinnans gode man i Kalmar tingsrätt. Kvinnans anhöriga kräver att rätten ogiltigförklarar kvinnans beslut att ge sin villa värd 15 miljoner till läkaren i present.

Parterna möts idag i Kalmar tingsrätt i en så kallad muntlig förberedelse inför en domare. Det är läkaren och den äldre kvinnans gode man och advokater som kallas.

”Har utnyttjat sin ställning“

Det var 2015 som den äldre kvinnan skrev över sin stora praktvilla i centrala Kalmar på läkaren. De anhöriga menar att ”läkaren har utnyttjat sin ställning som läkare och vän för att lura av en sjuk äldre kvinna hennes fastighet”.

Läkare fick lyxvilla

De kräver att gåvan ogiltigförklaras och att läkaren betalar tillbaka 1,2 miljoner kronor som han ska ha fått av den äldre kvinnan i olika omgångar.

Läkaren: Vänskap bakom dyrbara gåvor

Läkaren å sin sida menar att det var en djup och kärleksfull vänskap mellan honom och den äldre kvinnan, och att hon knappt hade någon kontakt med de släktingar som nu kräver att få huset och pengarna tillbaka.

Han menar att kvinnan var helt vid sina sinnes fulla bruk när hon skrev över huset på honom, och att detta kan styrkas av två utomstående jurister som bevittnade när hon skrev under.

Parallell brottsutredning

Parallellt med tvisten i tingsrätten pågår en brottutredning mot läkaren kring samma händelse. Läkaren utreds misstänkt för ocker.

Läkaren jobbar kvar på den vårdcentral i Kalmar län han är knuten till, men har i dagsläget arbetsuppgifter där han inte har kontakt med patienter.

SVT Nyheter Småland är på plats i tingsrätten under torsdagen och rapporterar om fallet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läkare fick lyxvilla

Mer i ämnet