Foto: Fredrik Sandberg/TT

Polisen: ”De har levt i ren misär”

Uppdaterad
Publicerad

Bulgarerna som lurades till Kronobergs- och Kalmar län för att tigga levde i misär och under ovärdiga förhållanden. De flyttades runt mellan fallfärdiga hus, källarlokaler och tältläger.

– Det har varit ren misär. De har levt under ovärdiga förhållanden, i vissa fall utomhus, berättar Mattias Sigfridsson, chef för polisregion Syds sektion mot internationell grov organiserad brottslighet. 

Sju personer sitter nu anhållna i Sverige och tre personer i Bulgarien är häktade i sin frånvaro. Det handlar om misstankar om organiserad människohandel. Personer från Bulgarien har lurats till Sverige för att tigga. Väl här har de flyttats runt för att inte bli upptäckta och bytts ut med jämna mellanrum.

Människohandel med tiggare

Fallfärdiga hus och källarlokaler

– De har flyttats runt i Kronoberg och Kalmar län och bott både i tält och husvagnar och i fallfärdiga hus och källarlokaler, säger Mattias Sigfridsson.

Enligt polisen har de har lurats till Sverige på olika sätt. Ibland har de fått i uppgift att köra hit en bil, andra gånger har de fått löfte om arbete. Just nu finns det inga misstankar om att de tvingats till annat än tiggeri.

Varför har de inte valt att lämna när de upptäckt att förutsättningarna inte var som de trodde? 

– De är väldigt utsatta här. De kan inte språket och de har inget förtroende för rättsväsendet. De känner att de bara har ett alternativ och det är att lyda de här kriminella, säger Mattias Sigfridsson.

Häktningsförhandlingar kommer hållas på fredag i Växjö tingsrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Människohandel med tiggare

Mer i ämnet