Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Emir Bajric, polis i Växjö berättar om hur det kan gå till när ett mord beställs. Foto: William Frykfeldt/SVT

Polisen: Så går det till när unga rekryteras för att mörda

Publicerad

Ledare för lokala kriminella nätverk i Kalmar län och Kronobergs län kommer överens med ledare från andra nätverk i landet om så kallade kontraktsmord.

– Vi har gängkriminella från Växjö som åker till andra städer och begår eller ska försöka begå kontraktsmord, säger Emir Bajric polis i Växjö.

Emir Bajric från polisens fokusgrupp mot narkotika har god inblick i hur de kriminella nätverken fungerar. Flera av de unga män från Växjö som på flera platser i landet sitter häktade för förberedelse till mord känner han väl till sedan tidigare.

– Flera av dem har jag följt genom åren, säger han.

En av Växjömännen är dessutom misstänkt för mordet i Växjö den 8 oktober 2023. Något åtal gällande männen från Växjö är ännu inte väckt men enligt uppgifter till SVT talar mycket för att det rör sig om att männen, som tillhör ett av Växjös kriminella nätverk, fått i uppdrag att utföra ett mord på en annan ort.

Det finns flera andra exempel på personer från Kalmar och Kronoberg som misstänks för mord eller för att ha planerat att mörda på uppdrag av någon annan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet får du flera exempel på unga män från vårt område som misstänks ha begått mord eller planerat ett mord på uppdrag av någon annan. Foto: Truls Wallin/grafiker

Det kriminella nätverket i Växjö har även varit inblandade i en skjutning mot en lägenhet i Helsingborg förra året. En 15-åring och en 16-åring från Växjö är dömda för att ha avlossat fem skott i samband med händelsen.

Enligt Emir Bajric är nätverkens struktur att jämföra med maffian, och som han ser det är det olika anledningar till att unga män begår grova våldsbrott.

– Det finns de som vill begå grova brott för att stiga i graderna, det finns pengar att tjäna och så finns det de som inte vågar säga nej. När chefen kommer och ger dig ett uppdrag så vågar man inte säga nej.

Han är dock inte överraskad att även unga från Småland är inblandade i beställningsmord.

– Nej, det finns överallt i landet i både stora och små konstellationer, säger Emir Bajric.

I klippet förklarar han hur det kan gå till när någon får i uppdrag att mörda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.