Foto: Carl Carlert

Polisens skott var inte tjänstefel – ärendet läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Polisen begick inte tjänstefel när de valde att skjuta den knivbeväpnade man som låst in sig i en lokal i Alvesta. Särskilda åklagarekammaren har nu lagt ner sin granskning av ärendet.

– Beslutet bygger på att polisen har rätt till visst våldsutövande. Den här gången blev det en sådan situation när polisen upplevde hot från mannen som barrikaderat sig och sedan gått emot polismannen med kniv, säger Mats Ericsson, som är chefsåklagare vid Särskilda åklagarkammaren i Malmö.

”Inget anmärkningsvärt”

Mannen som sköts är i 30-årsåldern och han är misstänkt för rånförsök och hot mot tjänsteman. I samband med att insatsstyrkans förhandlare försökte få ut honom från restaurangen där han uppehöll sig sköts han i benet med ett skott.

Alvesta

– Det är inget anmärkningsvärt med det. Det här är ett exempel på när polisen använder sitt tjänstevapen på ett helt tillåtet sätt, säger Mats Ericsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Alvesta

Mer i ämnet