Larmtorget i Kalmar.

Privata filmer kan fälla tafsande män

Uppdaterad
Publicerad

Minst 15 unga kvinnor har anmält att de blivit utsatta för sexuellt ofredande av män i grupp på nyårsafton. Nu har polisen fått in filmer och foton från kvällen.

Två män omhändertogs på Larmtorget på nyårsnatten. Det hölls ett kort förhör med de båda och de delgavs misstanke om sexuellt ofredande mot två olika kvinnor. Den ena mannen är i 20-årsåldern, den andra i 30-årsåldern.

I veckan insåg polisen att det var betydligt fler kvinnor som drabbats.

Ofredande i Kalmar på nyårsnatten

– Då upptäckte vi att det var så många anmälningar och började jobba extra med det. Därför gick vi ut i går och efterlyste filmer och foton. Och det har vi fått in nu, säger Johan Bruun, presstalesman vid polisen i Kalmar.

Omringar och antastar

I nuläget har polisen fått in elva anmälningar, med minst 15 målsäganden.

– Vi vet att vi har fler anmälningar på väg in, säger Johan Bruun.

Och beskrivningarna av händelseförloppet är detsamma.

– Det är ett gäng killar som omringar en tjej. De ställer sig runt, så är det några som går på och antastar, vidrör bröst, könsorgan och försöker kyssa dem. Trots att tjejerna säger nej, vädjar och börjar gråta. Tjejerna har inga fysiska skador, men psykiskt har det tagit hårt, berättar Johan Bruun.

Enligt Johan Bruun har anmälarna uppgett att männen pratade engelska och andra språk. Två poliser jobbar nu med ärendet, och ringer runt och pratar med målsägandena.

– Vi lägger det här pusslet nu och hoppas att vi får ihop det i slutändan. Det viktigaste är ju att vi får stopp på det här, tjejer ska inte bli utsatta för det här i Kalmar eller någon annanstans i Sverige, säger Johan Bruun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ofredande i Kalmar på nyårsnatten

Mer i ämnet