Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Angelica Katsanidou (S), ordförande i regionstyrelsen i Region Kalmar län, säger att det just nu inte finns några besked om varsel inom regionen. Foto: Karin Ahlgren

Prognos visar stort underskott för region Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

Region Kalmar väntas göra ett underskott på 347,8 miljoner kronor 2024. Regionstyrelsen ger nu regionens olika verksamheter i uppgift att spara.

Den ekonomiska prognosen, som än så länge beskrivs som osäker, visar på ett stort underskott för regionen, där det saknas 347,8 miljoner kronor.

Anledningarna är flera, enligt Region Kalmar län. Bland annat har skatteintäkterna minskat som en direkt konsekvens av förre invånare.

En annan påfrestning för regionen är de högre pensionskostnaderna som ökat med drygt 200 miljoner kronor från förra årets redan höga nivå.

”Behöver titta på vad vi kan spara”

Ovanpå det har det ekonomiska läget påverkat med inflationen, något som märktes särskilt 2023 när regionen tvingades till sparkrav.

– Vi behöver titta på vad vi kan spara i verksamheterna, därför har vi över partigränserna enats om att vi behöver ytterligare åtgärder under det här året också, säger Angelica Katsanidou (S) ordförande i regionstyrelsen i Region Kalmar län.

Hör regionstyrelsens ordförande i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.