Foto: Illustration av Truls Wallin/SVT

Så avslöjades fejkade hoten mot mellanchefen

Uppdaterad
Publicerad

I flera månader fejkade en mellanchef i Vimmerby att han utsattes för allvarliga hot. En polis, en psykolog och en professor i kriminologi anlitades men det var företagets egna IT-tekniker som slutligen kunde avslöja bluffen.

Det var under hösten 2020 som hoten började komma mot mellanchefen. En dag var hans allergimedicin mystiskt försvunnen och han fick ett brev:

När din allergimedicin försvann, så var detta en första förvarning (...) Se till att avsluta din anställning direkt, innan nästa åtgärd kommer. Vågar du chansa??

Efter detta ska det kommit fler hotbrev. Men som SVT tidigare skrivit var hoten uppdiktade av mellanchefen själv, nu åtalas han för oredligt förfarande. Dessutom krävs han på drygt 450 000 kronor i ersättning av företaget.

Avslöjandet

Enligt polisens förundersökning delades företaget upp i läger – där en del var angelägna om att hitta den skyldige, medan andra ”tyckte att [mellanchefen] var löjlig”.

Mannen fick samtala med en psykolog. Han fick en hemlig bostad, och hyrbilar som byttes ut två gånger i veckan.

Dessutom anlitade företaget en före detta chef på polisens gärningsmannaprofilgrupp och en professor i kriminologi för att ge en bild av gärningsmannen och riskbedöma hotbilden.

Genomsökte dator

De konstaterade att det troligen handlade om en ensam gärningsman, med god kännedom om mannens liv. Men längre än så kom de inte.

Till slut gavs IT-avdelningen tillstånd att genomsöka mellanchefens dator på distans. Dagen efter kunde de presentera sitt avslöjande: raderade kopior av ”hotbreven” låg på företagets egen molntjänst och hade skrivits ut på arbetsplatsens skrivare. De var författade och utskrivna av mellanchefen själv.

Förklaringen

Konfronterad med uppgifterna valde mannen att berätta. I polisförhör har han svårt att förklara varför, mer än att han var drabbad av sorg och kände sig ensam och deprimerad.

Mannen erkänner brott. Men han vidhåller att hans allergimedicin verkligen blev stulen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vimmerby

Mer i ämnet