Så säger övriga partier i frågan:

Uppdaterad
Publicerad

Vi frågade de övriga partierna som är representerade i kommunfullmäktige i Nybro hur de ser på frågorna om skola, äldreomsorg och ekonomi.

Alla partier har svarat på samma frågor:

* Hur vill ni lösa bristen på skolplatser?

Val 2018 Småland

* Hur vill ni skapa fler platser inom äldreomsorgen?

* Hur ska ni bibehålla den goda ekonomi som kommunen har just nu?

Sverigedemokraterna:

Skolan – Till att börja med det viktigaste, pedagogerna och lärarna. Om de inte

 finns så hjälper det inte med några nya lokaler. Vi måste se till att vi

 har kompetent personal som anser att Nybro kommun är en attraktiv

 arbetsplats med korrekta arbetsvillkor. Det innebär även trygghet på

 arbetsplatsen.

Äldreomsorgen – Genom att prioritera äldreomsorgen före immigrationen.

Ekonomin -  Att kommun för tillfället har god ekonomi är något vi inte kan uttala oss om, då vi inte har den ekonomiska insyn som övriga partier har. För att bibehålla en god ekonomi, krävs att vi har skatteintäkter från medborgare som vill bo kvar och arbeta i Nybro och en gynnsam företagsanda.

Vänsterpartiet

Skolan – frågan om skolan är ju mer eller mindre akut, vi var emot att man rev Transtorpsskolan, även om den kanske inte hade avhjälpt tillgången till elevplatser så mycket. Vi väntar på att utredningen om behovet ska bli klar, för vi vill ha en långsiktig lösning, ingen hastig och tillfällig, utan en lösning som fungerar länge.

Äldreboenden – Jag är inte tillräckligt insatt i den frågan, tyvärr. Men känner att det behövs ett helhetsgrepp.

Ekonomin – Det självklara svaret för oss är att vi vill ha ett inflytande över statsbidragen. Sedan vill vi jobba för att komma tillrätta med de höga sjukskrivningstalen i kommunen, vi har lagt en motion om ett arbetssätt där personalen inom omsorgen jobbar nära ihop med vårdtagare, ett sätt som inneburit att man fått ner sjuktalen på de platser där man använder den modellen.

Moderaterna:

Skolan – vill avvakta utredningen men tilltalas av tanken på en stor skola, eftersom det ökar möjligheterna att rekrytera lärare och bidrar till en bättre integration. Dessutom är det bra eftersom det ger bättre ekonomi i att bygga specialsalar som exempelvis kan användas i ämnen som kemi och hemkunskap. Dessutom slipper vi hitta ersättningslokaler under tiden som vi bygger.

Äldreomsorgen – väldigt positiva till en privat entreprenör. Det behövs absolut fler platser eftersom nybyggda Kvarnbacken redan är för litet. Vi ser också samordningsvinster med att bygga nytt trygghetsboende och äldreboenden nära varandra.

Ekonomin – Vill lägga hela överskottet i den så kallade resultatutjämningsreserven. Allt ska sparas för framtiden eftersom prognoserna visar att det ser sämre ut längre fram. Pengarna ska i sin helhet användas till vård, skola och omsorg.

Kristdemokraterna

Skolan – Vill avvakta utredningen innan vi svarar på hur vi vill lösa skolfrågan.

Äldreomsorgen – tror att vi måste bygga ännu mer framöver och att det är bäst med en mix av olika aktörer som bygger. Det kommer att vara svårt att bygga allt själva med tanke på de stora investeringar som behövs.

Ekonomin – vi ser behovet av social trygghetsfond eftersom vi tror att det kan göra att vi i framtiden kan spara pengar. Vi vill inte höja skatten men ser att vi kommer att behöva prioritera hårdare framöver.

Miljöpartiet

Skolan– Vi vill använda befintliga landsbygdskolor istället för att frakta barnen in till huvudorten. Vi måste använda de möjligheter och resurser som finns.

Äldreomsorgen – Vi har inte haft någon som suttit med i den nämnden som rör de frågorna men vi tänker oss små gemensamhetsboenden på landsbygden. Man måste inte bygga stort.

Ekonomin– Vi får se till att Nybro blir en attraktiv kommun så att många vill flytta in, uppmuntra till grönt företagande och sen måste vi tänka på att en orsak till att vi har en god ekonomi just nu är att vi har fått många statsbidrag under den här mandatperioden som gett ett positivt eko i kommunens ekonomi.

Liberalerna

Skolan – Det viktigaste är att skolan vara likvärdig, det ska inte spela någon roll vilken bakgrund eleverna har. Nybro skolkommun är väldigt segregerad och vi måste ha en bättre integration. En ny större skola skulle kunna öka integrationen, därför är det ett intressant alternativ.

Äldreomsorgen – Ja, det behöver ju skapas fler platser. Vi ser ju gärna fler alternativ på marknaden. Som kommun ska vi ge platser och möjligheter att etablera platser. Väldigt positiva till att släppa in andra aktörer under viss kontroll.

Ekonomin – Har ett högt skattetryck i jämförelse med andra kommuner i länet. Men vi lägger mindre pengar per elev på skolan än jämförbara kommuner. Vi har ju viktig kärnverksamhet som är eftersatt. Var positiva till fonderna för att vi ska kunna använda överskottet framöver.

SPI Välfärden – Har inte gått att nå

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Småland

Mer i ämnet