Foto: TT/ESA

Gamers samlade in över kvarts miljon till Rädda Barnen

Uppdaterad
Publicerad

När några av världens mest flinka fingrar samlades i Växjö för att spela dataspel och sända det hela live på internet för miljonpublik passade de också på att samla in en stor summa pengar till välgörenhet.

Förra veckan samlades åter igen några av världens mest populära dataspels-streamare på ett hotell i centrala Växjö. Arrangemanget fungerar som en slags stafett i spelande, det pågick dygnet runt och alltihop sändes live på internet.

Rekordsumma till välgörenhet

Tittarna kunde donera pengar, som sedan skänktes till Rädda Barnen. I år samlade man in totalt 30 075 dollar, eller ungefär 280 600 kronor.

Växjö

– För vinterevenemanget är det rekord. Förra året samlade vi in ungefär 26 000 dollar, säger Fredrik Lidholt som är spelevenemangets huvudarrangör.

Fredrik Lidholt Foto: ESA

Samtidigt som det känns bra att samla in pengar till välgörenhet menar Fredrik Lidholt att rekordsumman också är ett kvitto på att arrangemanget växer.

– Självklart är det jättekul att ha kunnat samla in så mycket pengar, och det känns fantastiskt att vår publik stöttar det vi gör och fortsätter att göra det mer och mer, säger han.

Miljontals tittare

Evenemanget pågick från den 16 till den 24 februari och sammanlagt tittade 7,4 miljoner människor på livestreamen. I snitt sågs den av 800 000 unika besökare varje dag, från hela världen.

– Eftersom vi sänder dygnet runt lyckas vi ju fånga primetime i alla länder någon tid, berättar Fredrik Lidholt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet