Se bilderna på den vänliga tjädertuppen Foto: Fredrik Gustafsson/Privat

Tjädertuppen Sören splittrar samhället – för snäll för att skjutas

Uppdaterad
Publicerad

En närgången tjädertupp spatserar runt i det lilla samhället Storebro utanför Vimmerby, vilket lett till uppståndelse bland ortsbefolkningen. Tjädrar kan vara väldigt aggressiva – men den här ungtuppen är än så länge för snäll för att kommunen ska skjuta den.

Flera personer i Storebro har vänt sig till kommunen med oro för tjädertuppen – arten kan vara aggressiv framför allt i parningstider. (Se när SVT:s reporter blev attackerad av en tjädertupp i klippet nedan).

Bland annat har det väckt oro bland föräldrar och lärare på skolan som tuppen besöker ibland.

– En del barn är rädda, andra nyfikna. Majoriteten av eleverna och lärarna tycker att fågeln borde tas omhand. Vi har ansvar för våra elever om någon skulle skadas och måste göra en riskbedömning, säger rektor Hetem Begu till Vimmerby tidning.

”Supersnäll”

Men Fredrik Gustafsson i Storebro – som valt att kalla fågeln Sören – menar att den här tuppen i själva verket är supersnäll. Se hans bilder på den närgångna fågeln i klippet.

Eftersom tjädertuppen är snäll har kommunen beslutat sig för att inte skjuta den, målet är att istället fånga in och flytta den.

2011 blev Nordnytts reporter attackerad av en tjädertupp – se klippet nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.