Stihna Johansson Evertsson (C) och Jonas Erlandsson (S) är inte överens om skattehöjningen i Högsby kommun. Foto: Ida Svensson/Tindra Englund/SVT

Högsby kommun höjer skatten med 50 öre

Publicerad

Det blir en skattehöjning i Högsby kommun från och med januari nästa år. Det klubbades igenom i kommunfullmäktige på måndagskvällen efter en votering. – Vi vill ge budgeten en extra summa pengar för den osäkerheten vi lever i nu, säger kommunalrådet Stihna Johansson Evertsson (C).

Högsby kommun har det tufft med ekonomin och står inför stora utmaningar. Befolkningen växte i hög takt i samband med den stora flyktingskrisen 2015. Sedan dess har många asylsökande lämnat kommunen och statsbidragen har i princip upphört. Migrationsverket har tidigare aviserat att de kommer avveckla sin verksamhet i kommunen.

–  Det fattas pengar i budgeten. Vi kommer inte att hinna anpassa allt innan årsskiftet så vi behöver pengarna till att kunna göra omstruktureringar. Vi vill lösa det genom att folk går i pension istället för uppsägningar, säger Stihna Johansson Evertsson (C).

Fem miljoner extra

Skattehöjningen kommer att ge fem miljoner kronor i extra intäkter. 

– Vi har haft ett lågt skattetryck, bland de lägsta i länet. Nu hamnar vi istället i mitten av länet istället.

Hon lyfter fram att små kommuner som Högsby inte har samma möjlighet att göra andra typer av vinster genom att exempelvis sälja mark till någon som vill bygga.

– Vi har mindre möjligheter att reparera skadan på andra sätt.

Socialdemokraterna emot skattehöjning

I Högsby kommun är det ombytta roller. Alliansen röstade för skattehöjningen, Socialdemokraterna och delvis Sverigedemokraterna röstade emot.

– Vi är emot skattehöjningen. Vi tycker att vi först måste göra de åtgärder som vi själva kan göra och att staten skjuter till lite mer pengar. Då hade vi klarat oss utan en höjning, säger oppositionsrådet Jonas Erlandsson (S).

Är det inte en bra idé att höja skatten?

– Det kan det ju vara om man inte tror att det finns mer saker att göra i verksamheten men jag tror att det finns mer att göra. Att höja skatten är ett enkelt sätt att köpa sig tid.

Jonas Erlandsson (S) är inte principiellt emot en skattehöjning, men vill att det istället ska vara en satsning.

– Nu stoppar vi det bara i svarta hål och det tycker jag är fel. Man måste komma till rätta med underskotten innan man gör en skattehöjning.

Stihna Johansson Evertsson (C) anser att det är fullständigt nödvändigt att höja skatten.

– Jag är oerhört förvånad över att Socialdemokraterna röstade emot en höjning, det är oansvarigt. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.