Skratt och jubel när fynd hittades på Öland

Uppdaterad
Publicerad

Utgrävningarna på Sandbyborg på östra Öland fortsätter även i år.

I det blåsiga men soliga vädret håller 12 arkeologer på med utgrävningen av Sandbyborg på östra Öland.

När man startade årets grävning visste man sedan tidigare att det fanns fyra skelett i huset. Nu har ytterligare fyra grävts fram och alla ligger precis som när de föll. Någon har ramlat över en eld och en annan ligger i fosterställning.

Borgen är från järnåldern i slutet av 400-talet och vad tidigare utgrävningar visat så har det skett en massaker där. Alla innevånare blev ihjälslagna och lämnade där de föll. Sedan har borgen lämnats orörd till vår tid.

– Det vi tror är att det är andra ölänningar som attackerat och sedan verkar det ha varit en brutal massaker över hela borgen säger Helena Victor museiarkeologi Sydost, Kalmar läns museum som är projektledare för utgrävningen.

Spännande fynd

Ett fynd som gav upphov till skratt och jubel bland arkeologerna när SVT Nyheterna Småland var där var när de fann ett spänne i jorden.

– Vi vet inte riktigt om det ligger ensamt eller om det finns fler saker under, säger Helena Victor.

Tidigare år har man hittat fem smyckesgömmor med spännen, pärlor och romerska mynt. Mynten visar att ölänningar hade kontakt med romarriket, man var där nere och arbetade och fick betalt och tog mynten med sig hem.

Bidrag från hela världen

Årets utgrävning finansieras genom så kallad crowdfunding, där allmänheten skänkt pengar till projektet. Sandbyborg fascinerar inte bara svenskar utan det finns ett stort intresse från hela världen som bidragit med pengar.

– Det är folk från hela världen som bidragit, mest svenskar och lokalbefolkningen men även från USA, Malaysia och Nya Zeeland har det kommit bidrag till den här grävningen, säger Helena Victor.

Osäkerhet inför nästa år

Nu är utgrävningarna inne i sitt slutskede det här året och om det blir en fortsättning nästa år är inte helt säkert.

– Det vet vi inte än, det beror på om vi har finansiering. Vi har sökt pengar i olika fonder och vi fortsätter att söka pengar på olika sätt. Vi kommer inte att försöka med crowdfunding nästa år. Det får inte bli för ofta, säger Helena Victor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Utgrävningar vid Sandby borg

Mer i ämnet