Innergården som också var bjälklag över ett garage rasade ihop. Foto: Anne Torvinen/SVT

Efter raset – nu ska innergården byggas upp igen

Uppdaterad
Publicerad

När det splitter nya underjordiska garaget rasade samman trodde grannarna att det handlade om en bomb. Nu ska allt byggas upp igen. Samtidigt som orsaken till raset fortfarande är oklar.

– Rivningen av det som kollapsade pågår den här veckan och redan nästa vecka är det tänkt att man ska sätta igång och bygga upp igen, säger Jörgen Abrahamsson, vd för HSB Sydost.

Enligt den information Jörgen Abrahamsson har fått kommer det som byggs upp att utseendemässigt påminna om det som rasade men konstruktionen kommer att vara säkrare, mer robust.

Innergård kollapsade i Växjö

Hur mycket kommer att vara klart till inflyttningen den 1 februari?

– Förhoppningsvis kommer innergården i stort sett att vara återställd när människor flyttar in 1 februari. Taket som föll kommer att vara uppe. Kanske kan det bli så att en del buskar som ska dit inte har hunnit planteras till infllyttningen.

Ännu inga svar

Det var den 6 december som innergården över ett underjordiskt garage kollapsade vid ett helt nybyggt lägenhetskomplex på Södra Järnvägsgatan i centrala Växjö.

För en vecka sedan blev det klart att det trots raset blir inflyttning som planerat den 1 februari. Igår måndag höll HSB ett informationsmöte där de som ska flytta in fick information om raset och hur innegården ska återställas.

Flera utredningar pågår som ska ge svar på varför raset inträffade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Innergård kollapsade i Växjö

Mer i ämnet