Det nya vattenverket i Mörbylånga fick en kunglig invigning, men går fortfarande inte köra för fullt. Foto: Rikard Berglin

Efter pampiga invigningen – hyllade vattenverket körs inte för fullt

Uppdaterad
Publicerad

Det uppmärksammade vattenverket i Mörbylånga har varit i drift i cirka 1,5 år. Men än kommer det inte till sin fulla potential då det tagit tid att testköra och analysera processvattnet från industrin. Besväret som kommunen brottas med i dagsläget är att det finns för höga halter av ämnet mangan – som kan orsaka nervskador – i processvattnet. Något som P4 Kalmar vad först med att rapportera om.

I juli är det två år sedan som det nya vattenverket i Mörbylånga invigdes med pompa, ståt och kungligheter. Kronprinsessan Victoria och Félix av Luxemburg var två av de första som fick sig ett glas av Mörbylångas nya vatten.

Så fungerar vattenverket

Vattenverket har prisats och uppmärksammats för sin innovativa teknik: att rena både bräckt vatten från Östersjön samt processvatten från en närliggande industri. I vanliga fall tar man vatten från grundvattnet och syftet med detta vattenverk var just att bevara grundvattnet.

– Vi producerar 1000-1500 kubikmeter vatten per dygn vilket gör att vi kan hålla uppe nivåerna i våra grundvattentäkter och det var ju delvis syftet med nya vattenverket. Att man skulle ha en råvattenkälla som inte var beroende av väder och vind, säger Jens Olsén, VA- och fjärrvärmechef i Mörbylånga kommun.

Processvatten har aldrig fungerat

Det var i processvattnet som man under sensommaren 2020 upptäckte för höga halter av mangan, som är giftigt i för stor mängd. Men Jens Olsén försäkrar att man som kommuninvånare inte behöver vara orolig då det här vattnet inte använts för dricksvattenproduktion ännu.

Sedan september 2019 har det nya vattenverket producerat dricksvatten från det bräckta vattnet i Östersjön, men processvattnet har aldrig tagits i bruk då man sedan start haft en lång resa med testkörningar samt analyser av virus och parasiter – och nu, besvär med mangan.

Orsak okänd

Enligt Jens Olsén är det ännu inte klarlagt varför processvattnet har förhöjda halter av mangan och kommunen vet inte när de kommer kunna börja rena processvattnet i vattenverket.

– Vi jobbar så mycket vi kan med det här nu, men jag vill inte ge någon tid för när vi kan ta in det för dricksvattenproduktion.

Mangan i vatten som renas till dricksvatten är heller inget ovanligt problem menar Jens Olsén.

– Mindre halter av mangan är ett ganska vanligt problem, det är främst förekommande i borrade brunnar.

Han understyker dock att det finns gränser på hur höga halter mangan man får ha i dricksvatten och att man därför arbetar med att filtrera bort det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.