I klippet kan du också höra hur många av de som deltog i uppföljningen som var nöjda med informationen innan ECT-behandlingen. Foto: TT/SVT

Socialstyrelsen: De följer inte våra rekommendationer och riktlinjer

Uppdaterad
Publicerad

Socialstyrelsen rekommenderar att regionerna ska göra en halvårsuppföljning efter ECT-behandling, ändå är det få patienter som får en sådan uppföljning. ”De följer inte de rekommendationer och riktlinjer som vi ger”, säger Stefan Brené, på Socialstyrelsen.

Alla sjukhus som utför ECT skickar data till Kvalitetsregister ECT. Registret används bland annat till forskning och ska göra det lättare att se att vården är likvärdig oavsett var man bor. Men när det kommer till halvårsuppföljningen finns det stora brister i registreringarna. 

Förra året var det bara 30 procent av patienterna i landet som fick en uppföljning efter omkring sex månader, och i Småland var siffrorna ännu lägre. I Kalmar län var det omkring 28 procent, i Jönköpings län omkring 16 procent och i Kronobergs län 0 procent. 

ECT-BEHANDLING

– Det är speciellt viktigt att följa upp en behandling som ECT som är en behandling för ett allvarligt tillstånd. Det händer att man får återfall i depression efter en behandling och sedan har vi också minnesstörning som är viktigt att följa upp, säger Stefan Brené, som är projektledare inom nationella riktlinjer på Socialstyrelsen. 

Hur allvarligt är det om man inte skickar in någon halvårsuppföljning? 

– Vi ser att det är viktigt att följa upp den här behandlingen. Om man inte gör det så följer man inte de rekommendationer och riktlinjer som vi ger, säger Stefan Brené.

Bristande information innan behandlingen

I halvårsuppföljningen får patienterna bland annat svara på om de tycker att informationen innan behandlingen var tillräcklig. Vi har tidigare träffat Carola Lind i Nybro som fick minnesproblem efter ECT-behandlingen och som är kritisk till den information som hon fick.

I klippet kan du se hur många av de som deltog i uppföljningen förra året, som var nöjda med informationen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ECT-BEHANDLING

Mer i ämnet