Foto: TT

Stor viktminskning bland älgar i Kronoberg efter torr sommar

Publicerad

Den torra och varma sommaren har gjort att älgkalvarna är mindre än vanligt. I Kronobergs län har vikten minskat med 12,1 procent jämfört med förra året.

Motsvarande siffra för Kalmar län är mellan fyra och fem procent. Men eftersom jaktsäsongen pågår kan siffrorna komma att förändras.

– På många håll pågår jakten fram till januari eller februari så det kommer att komma in mer material, säger Fredrik Zethraeus, jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet i Kalmar län.

Orsaken till att minskningen i vikt är större i Kronoberg än i Kalmar tror han kan vara klimatet.

– Det är torrare klimat i Kalmar län. Därför har årets förutsättningar varit ungefär snarlika mot ett normalår. Eftersom det ofta är mer nederbörd i Kronobergs län blir effekten också större där.

Väntad utveckling

Utvecklingen med mindre älgkalvar är väntad och något som riskerar att hänga med de närmaste åren på grund av den torra sommaren.

– Eftersom de små älgkalvarna bara väntas bli dubbelt så stora nästa år kommer reproduktionen vara lägre än normalt. De blir helt enkelt inte tillräckligt stora för att brunsta, alltså föröka sig.

Tidigare har bland annat länsstyrelsen i Östergötland gått ut med en uppmaning om att jägare ska skjuta av de allra minsta kalvarna för att de ska slippa lida. En uppmaning som tidigare i veckan tillbakavisades av en forskare i Vetenskapsradion.

– Jag tror att vikttappet kommer att hämtas upp i takt med att det skjuts fler kalvar som är större senare på året, säger Petter Kjellander, professor i viltekologi på Sveriges lantbruksuniversitet, till radioprogrammet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ett förändrat klimat

Mer i ämnet