Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Svenska Djurparksföreningen efter dödsolyckan på Ölands djurpark: ”Våra medlemmar tar säkerheten på allra största allvar”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Djurparksföreningen menar att de diskuterar säkerhetsfrågor med sina medlemmar, men att det är myndigheternas roll att se till att djurparkerna följer reglerna.

– Vi bistår våra medlemmar med att utveckla och hela tiden bli bättre på säkerhetsarbetet, säger Jens Larsson, ordförande.

På söndagen dog en djurskötare på Ölands djurpark efter att ha blivit stångad av en eland, som också kallas älgantilop. Dödsolyckor är ovanliga på djurparker, men ett antal har ändå inträffat de senaste tio åren.

Enligt Jens Larsson så har de tidigare två dödsolyckorna på svenska djurparker, vargattacken på Kolmårdens djurpark 2012 och björnattacken i Orsa 2017, gjort att säkerhetsfrågorna hamnat högre upp på agendan än tidigare. Ändå hände alltså ytterligare en dödsolycka, den här gången på Ölands djurpark. 

Dödsolyckan på Ölands djurpark

– Det är jättetragiskt naturligtvis. Vi beklagar och våra tankar går till de anhöriga och kollegorna på parken, säger han till SVT Småland.

”Leder utvecklingen framåt”

Vad har ni på Svenska Djurparksföreningen lärt er av de senaste dödsolyckorna?

– Framförallt så tror jag att säkerhetsfrågor, så fort de kommer upp på agendan, så leder det ändå utvecklingen framåt. Vi bistår våra medlemmar med att faktiskt utveckla och lära oss mer av varandras erfarenheter och bli bättre på säkerhetsarbetet.

Men att kontrollera att alla djurparker följer de regler som finns för säkerheten är inte Svenska Djurparksföreningens ansvar, menar Jens Larsson.

– Det har vi faktiskt myndigheter som ska säkerställa. Vi har inget direkt arbete där vi kontrollerar våra medlemmars arbete när det gäller arbetsmiljö. Men naturligtvis så ska man, och det gör våra medlemmar, ta säkerheten på allra största allvar.

Hör Jens Larsson berätta mer i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolyckan på Ölands djurpark

Mer i ämnet