– Vi är inte det attraktiva skolval som vi önskar vara, säger Sara Lundberg, verksamhetsansvarig Thoren Framtid i Älmhult. Foto: SVT

Thoren Framtid i Älmhult lägger ner efter flera år av allvarliga problem

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Thoren Framtid i Älmhult nu fått grönt ljus av Skolinspektionen har ägaren Thorengruppen bestämt att skolan inte ska öppna igen till hösten.

Bristerna som upptäckts av Skolinspektionen har varit många, bland annat utebliven undervisning och uppföljning av den garanterade undervisningstiden. Förra året hotades även skolan med vite på 500 000 kronor.

– Vi är inte det attraktiva skolval som vi önskar vara i Älmhult, säger Sara Lundberg, verksamhetschef för friskolan nationellt, till P4 Kronoberg.

Kommer bli trångt

Älmhult kommuns skolchef Roger Johansson, fick en första information om att skolan skulle stänga i början av förra veckan. Och till SVT Småland säger han att 48 elever var inskrivna på skolan, varav de flesta är högstadieelever. 

Under gårdagen fick elever och föräldrar på skolan information, och då var rektorer från Linnéskolan på plats, den skola som eleverna kommer att erbjudas plats på. 

– Det är klart att om man får önska så vill man så klart få lite framförhållning. Det kommer att bli trångt men klarar vi första året så ska det räcka, säger Älmhults skolchef Roger Johansson. 

Slipper vite från Skolinspektionen trots brister

Utöver utebliven undervisning har skolan även haft många obehöriga lärare och stor personalomsättning, både bland lärare och rektorer.

Under tisdagen kunde SVT Nyheter Småland berätta att skolan slipper det vite de hotades av. Ett beslut som kom innan beskedet om nedläggning.

KLIPP: Emma gick på krisskolan Thoren Framtid: Inte lärt mig om andra världskriget”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Allt började i slutet av åttan när en stor del av personalen slutade, säger Emma Österlund. Foto: Diba Dehnad/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.