Datorattackerna mot banker har ökat. Foto: TT

Detta har hänt: 16-åring it-attackerade banker

Uppdaterad
Publicerad

Under hösten 2015 skedde hackerattacker mot två bankers hemsidor. Två år senare åtalas en 18-årig man misstänkt för grovt dataintrång.

– Under oktober och november 2015 attackeras Swedbank och Nordea genom så kallade ddos-attacker, en slags överbelastningsattacker. Bankernas servrar överbelastas så mycket att hemsidorna slutar fungera och ligger nere under flera timmar. Attackerna beskrivs av en pressansvarig på Swedbank som en ren störningsattack: ”Det handlar om att folk inom hackerkollektivet tycker att det är kul att störa på det här sättet.”

– Den 25 november 2015 grips en 15-årig kille i Växjö misstänkt för attackerna. Han misstänks för grovt dataintrång och försök till utpressning. Åklagare säger då att förundersökningen ska avslutas skyndsamt på grund av den misstänktes låga ålder, och hoppas att beslut om åtal ska väckas ska fattas inom sex veckor.

it-attacker mot banker

– Nästan två år senare, den 6 oktober 2017, meddelar kammaråklagare Anna Svedin att åtal kommer att väckas mot den nu 18-årige mannen efter rättslig hjälp från England och Frankrike. Han kommer att åtalas för grovt dataintrång.

– Den 10 oktober 2017 åtalas mannen.

– Mellan den 4-6 december 2017 hålls rättegången i Växjö tingsrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

it-attacker mot banker

Mer i ämnet