Sandra Håkansson, delprojektledare i Diakonicentrum i Växjö. Foto: SVT/Simon Vinnardag

Utsatta EU-migranter ska informeras om allemansrätten

Publicerad

I ett EU-projekt som bedrivs av Diakonicentrum i Växjö ska utsatta EU-migranter få kunskap om hur det svenska samhället fungerar.

Som vi tidigare rapporterat har olovliga skogsläger blivit vanligare i södra Sverige. Enligt polisen handlar det bland annat om EU-migranter, missbrukare och bärplockare.

Diakonicentrum i Växjö, som är en samverkan mellan olika kyrkor, har tagit på sig ett ansvar för utsatta EU-migranter. EU-projektet Digniti Omnia ska öka kunskapen hos utsatta EU-migranter om hur det svenska samhället fungerar.

– Det är jättespännande. Projektet kommer bland annat innehålla vad som gäller med allemansrätten, även 24-timmarsregeln om man inte har frågat om lov för övernattning, säger Sandra Håkansson, delprojektledare Diakonicentrum Växjö.

”Vi gör vad vi kan för att stödja dem”

EU-fonden Fead ligger bakom finansieringen av projektet. Pastoraten i Växjö, Umeå, Karlstad och Västerås har tilldelats bidrag. Växjö pastorat har fått 10 miljoner kronor att ta fram olika verktygslådor för att informera EU-migranter om samhällsinformation.

– Det har varit en del prat och skriverier om att det är väldigt skräpigt efter EU-migranter som befunnit sig på en plats under längre tid. Vi gör det vi kan för att informera och stödja dem i att i Sverige fungerar det på ett annat vis, säger Sandra Håkansson.

”Man lever för stunden och vill överleva dagen”

Diakonicentrum kommer för tredje året i rad att anordna ett begränsat antal sängplatser till utsatta EU-migranter under vintertid. Men Sandra Håkansson vill ändå poängtera att Diakonicentrum inte kommer att kunna agera som bostads- eller arbetsförmedling.

– Jag anser att de själva har ett ansvar. Men den här gruppen är så pass nere i allting, så till stor del har man slutat bry sig. Man lever för stunden och vill överleva dagen. Man ser inte längre fram än vad dagen sträcker sig, vilket gör det svårt att se framåt och planera för framtiden både med boende, familj, mat och allt som rör livet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.