Foto: SVT/Arkiv

Så var chatten om corona och vaccinering

Uppdaterad
Publicerad

Vad undrar du om covid-19 eller vaccinationer? Kalmars vaccinsamordnare Marie Ragnarsson och Kronobergs smittskyddsläkare Christian Romin Blomkvist svarade på läsarfrågor under onsdagen.

Ställ dina frågor om vaccinering mot corona

Pinnat inlägg

Då avslutar vi chatten för denna gång. Stort tack för alla frågor som kommit in. Alla frågor har tyvärr inte hunnit besvaras, men liknande frågeställningar som din kan ha fått svar längre ner i chatten, så kolla gärna igenom svaren.

Stort tack också till Marie och Christian som svarat på frågor.

Lena • Till Christian: I region stockholm avråder man personer med långdragna covid-symtom från vaccinering. Vad rekommenderar region kronoberg?

Det är inte klarlagt hur vi skall göra med vaccination i denna grupp, Socialstyrelsen utreder. Vår riktlinjer att man skall vara återställd efter sin infektion.

Sara • Till Christian:
Hur säkerställs att de som är äldst i gruppen 70+ får tid först för att vaccineras?

Det baseras på ålder som kontrolleras vid bokning och även vid vaccinationen.

Fredrik A. • Till Christian: Bör man avstå från at ta Pfizers eller Modernas vaccin om man har födoämnesallergi mot jordnötsprotein, sojaprotein, etc. och reagerar med svullnad i luftvägar, svår astma, nässelutslag. Finns det en förhöjd risk för att man som sojaproteinallergiker reagerar mot de proteiner som produceras av kroppens celler efter en injektion med Pfizers eller Modernas Vaccin?

Ja, med så kraftiga reaktioner bör man avvakta i nuläget. Det är inte helt klarlagt vad det är som gör att man reagerar kraftigt men ett ämne (polyetylenglykol) i vaccinet misstänks.

Det är hur allvarligt man reagerat som verkar vara viktigt, inte ämnet i sig även om man har olika teorier här också. Mer information kommer säkert framöver.

Lella • Till Marie: Jag är själv orolig ta vaccinera säg.är sant folk dött av det?

Det finns alltid en risk för biverkningar med alla läkemedel.

Vaccinet är godkänt enligt gällande regler och det går att läsa mer kring biverkningar på läkemedelsverkets hemsida.

Lella • Till Christian: När tro man kan leva normalt igen?

Vi kommer få leva med coronaviruset i många år framöver men förhoppningsvis kommer det att påverka oss allt mindre ju längre tid det går, bland annat beroende på hur många som haft infektionen/vaccinerat sig.

halina • till Christian: ska alla i prio grupper tvingas att ta Astra Zenecas vaccin? som enl rykten inte är tillförlitlig ? eller det är vi 70+ som ska vara försökskaninier åt dem?

Vi kommer erbjuda det vaccin som vi får leverans av. Astras vaccin är tex inte godkänt än.

Margareta • till Christian: Jag är op för bröstcancer för 10 år sen. Cellgift och strålning efteråt. Eftersom jag blev av med ca 20 lymfkörtlar( varav tre var angripna) så undrar jag över vaccinering/Corona! Frisk 71 år

Vaccinet är inte levande så det är inte farligt att ge vid nedsatt immunförsvar. Du kommer ingå i fas 2 och få mer information i brev som håller på att skickas ut (om du bor i Kronoberg).

Anders • Till Marie: Hej, hört att ansvariga ta hem vaccin till sina anhöriga istället för de som ska ha det,detta problem kommer säkert att fortsätta, tycker de ska har ett hårt straff som gör så här.

För mig är detta en ny information och något som absolut inte skall förekomma. Vi skall vaccinera utifrån prioriteringsordningen.

Lella • till Christian: Vad innehåller vaccinet?

Får nog hänvisa till Fass.se (tex Comirnaty) för detaljer men arvsmassa från viruset skyddet av en fettkapsel samt en del hjälpsubstanser,

Anders • Hur länge vara vaccinet i kroppen.

SVT har gjort en sammanställning av de olika vaccinsorterna och vad man idag vet om hur länge de ger skydd. Den hittar du här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet