– Vi har haft alla problem som går att ha med den här hyresvärden, säger Lars Elmborg (KD), ordförande i myndighetsnämnden i Högsby kommun. Foto: Kaisa Lappalainen

Många klagomål mot kritiserad hyresvärd: ”Kan inte sköta sina hus”

Uppdaterad
Publicerad

Hyresvärden Åkesson hyresfastigheter har genom åren fått ta emot mängder med klagomål från hyresgäster och hot om vite från kommunen efter att det uppdagats brister i hyreshusen i Högsby kommun. Ändå fortsätter de att hyra ut. – Han borde inte få vara hyresvärd, säger Lars Elmborg (KD), ordförande i myndighetsnämnden i Högsby.

– Vi har haft alla problem som går att ha med den här hyresvärden, säger Lars Elmborg (KD).

Hyreshuset i Kolsrum, som brann ner till grunden i februari, var en plats som var välkänd både hos polis och sociala myndigheter, kunde SVT berätta om igår. Även miljö- och byggkontoret i Högsby kommun har genom åren haft många ärenden till huset.

Utsatta bostäder

Från 2004 och fram till januari 2020 har kommunen gång på gång fått in klagomål från hyresgäster gällande bland annat fuktproblem, låg värme och dålig ventilation.

Köper husen billigt

Även i hyresvärdens andra lägenhetshus i Berga har kommunen vid minst tre tillfällen skickat förelägganden med hot om vite om värden inte åtgärdat problem. Det har handlat om iskalla lägenheter, trasiga badrum, möss och andra skadedjur i lägenheterna och miljöfarligt avfall på tomten.

– Vi försöker stävja det här så långt vi kan i nämnden, men då måste vi också ha anmälan från dem som bor där, säger Lars Elmborg.

Han säger att problemet med hyresvärdar som inte sköter sina fastigheter är känt i kommunen. Billiga hus köps upp och hyrs sedan ut till dem som av olika skäl inte kan få en bostad i allmännyttan, till exempel på grund av skulder, låg inkomst eller andra sociala problem.

Värden: ”Inte funnits ekonomi”

Tony Åkesson har tidigare varit ägare till hyreshusen i Kolsrum och Berga och idag förvaltar han dem åt sin far som står som ägare. Han vänder sig emot bilden att han bara hyr ut till dem som inte kan få något annat.

Hyresvärden Tony Åkesson vänder sig emot påståendet att medvetet hyr ut till människor med ekonomiska eller sociala problem. Foto: Ida Svensson/SVT

Varför rustar du inte upp husen?

– Alla hus köptes från början som renoveringsobjekt, och det stämmer att det varit ett sämre klientel längre bak i tiden och det har gjort att det inte funnits ekonomi att rusta upp i den takt som jag önskat.

Men du hyr ändå ut bostäder i de här fastigheterna, har inte du ett ansvar?

– Jag åtgärdar fel och brister i den takten jag kan. Mig veterligt har det inte varit brister som påverkat hyresgästerna.

Borde rivas

SVT Nyheter Småland har i flera delar granskat förutsättningarna för dem som står längst ifrån bostadsmarknaden. Igår kunde vi berätta om Oskar och Tove som var desperata efter en bostad och fann räddningen i Tony Åkesson hyreshus i Kolsrum.

Lars Elmborg (KD), som också är ordförande i kommunala bostadsbolaget i Högsby, tycker dock det bästa vore att riva alla de nedgånga hyreshusen. Framför allt för att motverka social segregation i kommunen.

– Jag tycker speciellt synd om barnen som växer upp i det här. Och det beror ju på att han inte kan sköta om sina hus. Han skulle inte vara hyresvärd.

Men värden Tony Åkesson anser att han har oförtjänt dåligt rykte, och att han inte haft några större problem i sina fastigheter de senaste åren.

– Jag tycker det är så tråkigt att kommunen håller fast vid gamla rykten och inte ser vad som gått framåt, säger han.

Undermåliga hyreshus – Vems ansvar?

Eget ansvar och kommunal tillsyn

Det är fastighetsägaren själv som enligt Miljöbalken ansvarar för att miljön är acceptabel i en hyresfastighet och inte leder till ohälsa hos dem som bor där.

Tillsynsansvaret har kommunen, och de agerar främst på klagomål som kommer in från hyresgäster eller allmänheten. Det kan gälla till exempel mögel, ventilation, buller, inomhustemperatur och en ovårdad fasad.

Kommunen kan då göra en tillsyn och ta beslut om ett föreläggande mot fastighetsägaren att åtgärda bristerna. Föreläggandet kan också förses med krav på vite om bristerna inte åtgärdas. Görs ändå inget åt bristerna kan kommunen driva ärendet vidare i tingsrätten och i mark- och miljödomstolen.

Tvångsförvaltning

Brister i ett hyreshus kan också anmälas av kommunen eller Hyresgästföreningen till hyresnämnden. De kan då fatta beslut om tvångsförvaltning av fastigheten, något som blivit vanligare de senaste åren. Tvångsförvaltning innebär att någon, ofta det kommunala bostadsbolaget, tar på sig att förvalta huset åt fastighetsägaren i minst tre år och max fem år.

För att tvångsförvaltningen ska ske måste hyresnämnden göra bedömningen att fastighetsägaren inte klarar av att förvalta sina fastigheter i enighet med godtagbar förvaltning. En vanlig orsak till tvångförvaltning är att fastighetsägaren ”övergett” sitt hus och sina hyresgäster, till exempel slutat betala för el och vatten och går inte att få tag på.

Källa: Högsby kommun, Miljöbalken, Hyresgästföreningen, Hem och Hyra

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utsatta bostäder

Mer i ämnet