Vargen, G93-23 har attackerat flera boskap i Kalmar och Kronobergs län. Nu får den skjutas i Kronoberg. Foto: Junge, Heiko/ ARKIVBILD

Vargen G93-23 får nu skjutas i Kronoberg län

Uppdaterad
Publicerad

Idag blev det klart att vargen, G93-23 får skjutas i Kronoberg och Skåne om den gör ett nytt angrepp på tamboskap.

Vargen som ligger bakom flera angrepp på får i bland annat Kalmar och Kronobergs län får skjutas. Det står klart efter att förvaltningsrätten avslagit överklagan.

Vargen, G93-23, kan börja jagas om den gör nytt angrepp på tamboskap.

– Det är bland annat för att det skett totalt fler skador i Kronoberg än i vad som var i Kalmar, när de tog sitt beslut om att vargen inte fick skjutas där. Sedan har vi i Kronoberg vidtagit än mer förebyggande åtgärder, säger Magnus Lundmark, naturskyddshandläggare på länsstyrelsen i Kronoberg.

Vidtagit åtgärder

Länsstyrelsen har bland annat uppmanat alla fårägare i Kronoberg att stalla in sina får och inte låta dom gå ut, för att undvika ännu fler vargattacker.

– Vi ser detta som ett gott betyg till vårt beslut. Vi övervägde noga innan beslutet om skyddsjakt togs, eftersom det rör sig om en genetiskt viktig varg. Genetiskt viktiga vargar behövs för att undvika inavel bland de vargar det är beslutat att vi ska ha i Sverige. Eftersom denna varg utvecklat ett problematiskt beteende och det inte räckte med de åtgärder vi gjorde så tog vi ändå beslut om skyddsjakt, förklarar Magnus Lundmark, naturskyddshandläggare på länsstyrelsen i Kronoberg.

Syskon har hittats i Uppsala

Vargen G93-23 har visat sig vara en genetisk viktigt varg och därför har beslutet om skyddsjakt eller inte varit svårt att bedöma, enligt Länsstyrelsen. I Uppsala har en varg från samma kull hittats.

– Det vi vet är att den revirmarkerar med en hona i Uppsala vilket gör att det är mycket möjligt att dom även kan få avkomma, säger Magnus Lundmark, naturskyddshandläggare länsstyrelsen i Kronobergs län.

Skyddsjakten gäller till och med 1 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.