Högsby hotas av flöden

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckans flöden har nu nått Högsby, och hotar att tränga in i byggnader och översvämma brunnar.

Förra veckans skyfall och översvämningar i Mariannelund, Hulingen, Silverdalen, Mörlunda och Lönneberga har stabiliserats och kulmen är nådd. Risken för översvämningar har i stället flyttats söderut. Och SMHI utfärdade en Klass 1-varning för höga vattenflöden i Emån idag.

Höga vattennivåer

Regnkaoset i Småland

– Vattennivån är mer än en och en halv meter över det normala, säger Joakim Månsson, arbetsledare på Östra Smålands Kommunalteknikförbund.

Han och ett tiotal av hans kollegor är fullt sysselsatta med att pumpa vatten ur biflödena, för att inte dagvattenbrunnar och källare ska översvämmas.

Restaurang drabbad

Alldeles vid strandkanten ligger en nyöppnad restaurang i en anrik gammal mejeribyggnad.

Efter sex års hårt arbete har Lena Bradley och hennes man kunnat förverkliga sin dröm – och så kommer skyfallen. Nu är restaurangtomten inplastad och plasten är förankrad i marken, för att försöka hålla vattnet stången. Ändå strömmar det in.

– I vanliga fall har vi en grind och fyra trappsteg ner till tre meters strandremsa. Sen är vi framme vid vattnet, förklarar Lena Bradley och pekar ut mot de snabbt strömmande vattenmassorna, som hotar att tränga in på gårdsplanen. Där ute i virvlarna ligger en liten eka, den låg vid strandkanten tidigare.

Turistattraktion

Men hon känner sig trygg och nöjd med Räddningstjänstens arbete. De är där och kollar dygnet runt, säger Lena Bradley som föredrar att se översvämningsdramatiken från den positiva sidan.

– Den har faktiskt blivit en turistattraktion. I helgen satt folk bänkade här i restaurangen med blicken fäst på vattenmassorna och den magnifika åskvädret.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regnkaoset i Småland

Mer i ämnet