Växjö kommun överklagar beslut om bergtäkt

Uppdaterad
Publicerad

Växjö kommun har bestämt sig för att överklaga länsstyrelsens beslut om att bevilja tillstånd för en bergtäkt vid Engaholm i Alvesta kommun.

På måndagen blev det klart att företaget Swerock får bedriva bergtäkt vid Engaholm i Alvesta kommun. Det är Miljöprövningsdelegationen vid Länsstyrelsen i Kalmar som fattat beslutet.

Och på onsdagen bestämde sig  Växjö kommun för att överklaga beslutet till Mark- och miljödomstolen. Som anledning anger kommunen bland annat att man inte fått vara delaktiga i samrådsprocessen.

Mer trafik

Kommunen anser också att den ökade trafiken som bergtäkten kommer leda till får konsekvenser för befintlig skolverksamhet, men också för en planerad förskola i Gemla.

– Gemla är en av tillväxtorterna i Växjö kommun och vi anser att avsaknaden av en konsekvensanalys för ortens invånare och samhällsutveckling är oroande, säger kommunstyrelsens ordförande Anna Tenje (M).

En formell överklagan kommer skrivas ihop och skickas in när handläggare från kommun gått igenom Miljöprövningsdelegationens beslut i detalj.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Planerad bergtäkt i Alvesta kommun

Mer i ämnet