Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är flera aktörer som ska göra samma sak och Växjö kommun borde ha en koordinerande roll för att slippa dubbelarbete, säger Tomas Blad Lindahl, enhetschef, Projektenhet Kronoberg i Växjö kommun. Foto: Ricardo Garcia/SVT

Växjö kommun: ”Undervisningen ska hålla samma nivå som SFI”

Publicerad

Växjö kommun kommer igång med sin satsning på svenskundervisning för ukrainare i december och den kommer att hålla samma nivå som vanlig SFI. Dock ska ukrainare inte få betyg utan bara intyg som arbetsgivare förhoppningsvis ska godta, menar kommunen.

– Vi är redan igång i Älmhult och Ljungby, i Växjö dröjer det till december som det ser ut just nu, säger Tomas Blad Lindahl, enhetschef, Projektenhet Kronoberg i Växjö kommun.

Växjö kommun och ABF har tillsammans med några andra aktörer fått medel beviljade från Rådet för Europeriska socialfonden, EFS-rådet, för att bedriva svenskundervisning för ukrainska flyktingar.

Växjö

Behöver koordineras

– Det är flera aktörer som ska göra samma sak och Växjö kommun borde ha en koordinerande roll för att slippa dubbelarbete, säger Tomas Blad Lindahl.

De ukrainare som går på den SFI-liknande undervisningen kommer att få intyg och inte betyg.

– Vi hoppas att arbetsgivare kan godta dessa intyg men det viktiga är att de lär sig svenska, säger Tomas Blad.

Kommunen planerar för ett par hundra deltagare och projektet kommer att pågå till omkring september 2023.

Se mer om projektet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet