Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Huruvida det kan bli aktuellt att ändra detaljplaner är för tidigt att säga, enligt Peter Arnesson, förvaltningschef på serviceförvaltningen i Kalmar kommun. Foto: Ellen Jöhnsson/SVT

Växthusen behöver inte rivas – än

Uppdaterad
Publicerad

I Kalmar hoppas odlare i Tegelviken att en ändrad detaljplan ska göra att de får behålla växthus och friggebodar på sina odlingslotter. Men att ändra detaljplaner är ett stort jobb och det är långt ifrån säkert att det ens kan komma att bli aktuellt, enligt kommunen.

– Det får den här processen utröna om det kan bli aktuellt eller inte, säger Peter Arnesson, förvaltningschef på serviceförvaltningen i Kalmar kommun.

Efter sommaren kom beskedet att alla byggnader större än två kvadratmeter som finns på kommunens uthyrda odlingslotter måste rivas. Det väckte starka reaktioner bland lottinnehavarna, som vill ha växthus och väderskydd på sina lotter.

Sedan dess har kommunen haft dialogmöten med alla koloniområden för att samla in önskemål från odlarna. Den nybildade koloniföreningen i Tegelviken har skickat in ett medborgarförslag om att ändra detaljplanen för koloniområdet, så att odlingslotterna kan göras om till stuglotter. Något som tillåter större byggnader på lotten.

Hoppas på besked till våren

Nästa steg är att kommunens olika förvaltningar ska samarbeta för att se vilka önskemål, om exempelvis växthus och väderskydd, man kan tillgodose.

– Det är där vi vill ha dialogen med samhällsbyggnadskontoret, för att se vad som går. Men ja, det är klart att vi vill tillgodose sådana saker. Ambitionen är att vi ska ha lottinnehavare som är nöjda, säger Peter Arnesson.

Planen är att ett nytt avtalsförslag, där de nya bestämmelserna ingår, ska presenteras för odlarna lagom till nästa säsong börjar i april. Fram till dess behöver inga byggnader rivas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer