Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jonas Lakhall är platschef på Volvo i Braås och han är nöjd med att vaccinationerna av de anställda snart kommer att starta. Foto: SVT

Volvos anställda ska få vaccin på jobbet

Publicerad

Nästa vecka börjar Volvo i Braås att vaccinera sina medarbetare. Beskedet att regionen nu tillåter vaccination på arbetsplatsen möts positivt av företaget och de anställda.

– Det gynnar oss. dels för att det är en samhällsnytta, dels för att vi kan vaccinera här och våra medarbetare behöver inte åka iväg till olika platser, säger Jonas Lakhall platschef på Volvo i Braås.

Han får medhåll av den lokala fackklubben:

– Det är smidigt att kunna göra det på arbetsplatsen. Alla har sett positivt på denna möjlighet, säger Richard Bonassin som är ordförande i IF Metalls fackklubb.

Kronoberg positiva till vaccination på arbetet

Region Kronoberg är en av få regioner i landet som tillåter att företag kan låta sina medarbetare bli vaccinerade på jobbet. Enligt TV4:s kartläggning är det bara fem av Sveriges 21 regioner där det går att få vaccin på sin arbetsplats, och Region Kronoberg håller på att ta fram en strategi om hur det ska gå till. Regionen är försiktigt positiv till vaccinationer på arbetsplatsen.

– Vi skulle helst sett att man kommer till någon av de stora vaccinationsplatserna, men vi ser också fördelarna för arbetsgivarna att kunna göra det på sina arbetsplatser, säger Lena Andersson Nazzal, vaccinsamordnare i Region Kronoberg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör vaccinsamordnare Lena Nazzal berätta om varför de tror att vaccination på arbetsplatserna kan öka viljan att vaccinera sig. Foto: SVT

Äldst får först

Kravet för att kunna genomföra vaccinationer på arbetsplatsen är att företaget anlitar de av regionen redan upphandlade privata vaccinatörerna. Volvo i Braås är först ut i länet, men regionen förväntar sig att fler arbetsplatser kommer att vilja göra samma sak.

Men arbetsgivaren kan idag inte vaccinera alla anställda i ett bräde: Folkhälsomyndighetens rekommendation är att regionerna ska vaccinera i åldersordning där äldst går först, och även på Volvo i Braås är det den gängse turordningen som gäller.

– Vi håller på med anmälningarna nu, och vi följer samma ålderskategorier som Region Kronoberg gör, säger Håkan Ljungqvist, personalchef.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet