Chefsåklagaren vid Södertörns åklagarkammare, Stefan Bergman tycker att förundersökningen av det ”såkallade saxmordet” är professionell. Foto: TT/åklagarmyndigheten

Åklagaren om mordet i Hovsjö: ”Professionell utredning”

Fallet då en 11-åring mördades i Hovsjö av en jämnårig kamrat år 2001 kommer inte att tas upp igen, det meddelar nu chefsåklagaren vid Södertörns åklagarkammare som granskat förundersökningen.

2001 hittades en pojke död vid ett skogsparti i Hovsjö. Han hade svåra skador på halsen och huvudet och man misstänker att mordvapnet var en sax. Händelsen kom att kallas ”saxmordet” i folkmun.

I samband med SVT:s och DN:s granskningar av mordet på Kevin, sa polisen att det inte var omöjligt att även saxmordet skulle granskas igen.

Chefsåklagaren vid Södertörns åklagarkammare, Stefan Bergman, fick den 16 år gamla utredningen på sitt bord i måndags, sedan dess har han jobbat intensivt med att granska ärendet. Men han har inte funnit något oegentligt i utredningen.

– Jag har gått igenom 900 sidor undersökningsmaterial och sett 3-4 timmar utvalda delat videomaterial. Ibland vill man ju se hur de beter sig i förhörsrummet och det har även varit värdefullt att se vallningen. Men jag har inte hittat nåt konstigt, tvärt om är undersökningen väldigt professionellt utförd, säger han.

Beröringsskräck

Stefan Bergman har tidigare sagt till SVT att det inte varit helt klart vad exakt polisen ville att han skulle fokusera på i utredningen. Men han tror att det kan ha att göra med att den kritiserade minnesforskaren Sven Åke Christianson, som deltog i utredningen av mordet på Kevin, även medverkade i även den här förundersökningen.

– Jag tror att det kan ha att göra med en beröringsskräck med den här professorn och med det som han har jobbat med, säger Stefan Bergman.

MISSA INTE: Ladda ner SVT:s app för mer lokala nyheter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

"Saxmordet" i Hovsjö

Mer i ämnet