Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Familjer har uttryckligen sagt att de inte vill ta emot barn med en kriminell problematik” säger Victoria Larsson, chef på Södertälje kommuns socialkontor. Foto: Linda Asmar/SVT

Allt fler familjehem stänger dörren för barn med kriminell livsstil: ”Folk är rädda”

Publicerad

Allt fler, både nya och erfarna, familjehem har uttryckligen uppgett att de inte vill ta emot barn med kriminell livsstil.

– Folk är rädda, säger Victoria Larsson, chef på Södertälje kommuns socialkontor.

I genomsnitt placerar Södertälje kommun årligen 150 barn, som av olika anledningar inte kan bo kvar hos sina biologiska föräldrar, på familjehem.

Men tillgången till familjer har minskat de senaste åren – och det finns tecken på att det är våldsvågen i samhället som påverkat, säger Victoria Larsson, chef på barn och ungdom på socialkontoret i kommunen.

I dagsläget bor åtta barn på tillfälliga boenden i väntan på permanenta lösningar. Och tre barn med kriminell livsstil bor hemma, trots behov av flytt till familjehem.

Hör om hur Södertälje kommun jobbar med säkerheten, för att stötta familjer som väljer att öppna upp sina hem, i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.