Foto: Reuters

Arab Idol-vinnaren hade starkt stöd från Södertälje

Publicerad

Över 100 miljoner världen över såg när finalen av Arab Idol avgjordes på lördagskvällen. Vinnaren Yacoub Shaheen med assyrisk/syrianska rötter hade starkt stöd från Södertälje.

Vecka efter vecka har hans popularitet växt i sångtävlingen Arab Idol, motsvarigheten till svenska Idol. Men att 23-åriga Yacoub Shaheen från Palestina, skulle gå hela vägen, var det få som vågade hoppas på.

”Han har slagit arabvärlden med häpnad och fick många hjärtan i Södertälje att dunka hårdare och därmed säkra fler röster från Kringelstaden. Men ingen trodde att titeln skulle gå till en sångare från en minoritetsgrupp i Mellanöstern.” skriver Elias Zazi, musikskribent och recencent på LT.

Från diakon till artist

Det är som diakon i syrisk-ortodoxa kyrkan som Yacoub Shaheen övat upp sin sångstämma. Och Arab Idol-juryn, bestående av flera av arabvärldens största artister såsom Nancy Ajram och Wael Kfoury, har hyllat honom för sin unika röst.

En stor folkmassa hade samlats i Bethlehem för att fira vinsten.

Men det var efter en viss gest som Yacoub Shaheens namn ekade rejält från Mellanöstern ända till vardagsrummen i Södertälje. I en av deltävlingarna fick varje deltagare i uppgift att skriva en hälsning på en vägg, varav 23-åringen valde att skriva: ”Seyfo 1915”, för att uppmärksamma folkmordet på assyrier/syrianer 1915.

Och hans fans har spritt sig världen över, på sin officiella sida på Facebook har han över 860 000 följare, många från Södertälje.

Röster från Södertälje

Tidigare i veckan berättade Länstidningen om elever på Wasaskolan som målat affischer med heja-rop inför finalen. Eleven Ashourina Merza ritade ett porträtt av den nya idolen. Hon berättade att hon satt bänkad framför TV:n varje vecka.

– Vi har dansat och skrikit rakt ut varje gång han sjunger. Och röstat så klart! säger hon till tidningen.

Foto: AFP

Även fotbollsklubben Syrianska FC har uppmärksammat sångaren och informerade på sin hemsida hur man gick till väga för att rösta på honom.

Se klipp från Yacoub Shaheen framträdanden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer