Foto: SVT

Åtalades för grov våldtäkt på hotell – båda männen frikänns

Uppdaterad
Publicerad

Två män frias nu från misstankar om grov våldtäkt på ett hotell i Södertälje. En av männen döms dock till skadestånd på 7.000 kronor för att ha fotograferat kvinnan under sexakten.

Männen, 23 respektive 32 år gamla, häktades i början av september för grov våldtäkt mot en kvinna på Scandic Skogshöjd i Södertälje.

32-åringen ska ha träffat kvinnan på en krog i Södertälje innan de gemensamt gick till hans hotellrum. Enligt åtalet har han där våldtagit kvinnan och senare har båda männen tillsammans turats om om att förgripa sig på kvinnan. Båda männen har tidigare nekat till brottet och nu frikänns de av tingsrätten.

Ord mot ord

Eftersom att kvinnan inte kände männen sedan tidigare finns det inget som tyder på att hon skulle ha hittat på vad som skett, står det i domen. Men även männens version av händelsen ansågs som trovärdiga och det uppstod en ord-mot-ord situation där övriga bevis inte var tillräckliga för att styrka åtalet. Det ska även ha uppstått viss tvivel i vad kvinnan har berättat om händelsen vid olika tillfällen.

32-åringen döms däremot till 7.000 kronor i skadestånd för kränkande fotografering, eftersom att han fotograferade kvinnan när de hade sex.

Åklagaren ville se längre fängelsestraff

Vid rättegången yrkade åklagare Åsa Ideström för att männen skulle dömas till minst fyra års fängelse.

 – Grov våldtäkt ger minst fyra år i fängelse, och jag yrkar på långa fängelsestraff. De har förgripit sig på målsäganden tillsammans, sa hon då till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.